Välkommen till

Bondgården

i Danshyttan

 

Kontakt

e-post

stig.johansson@danshyttan.se

"ytpost"

Masmästargården 197 Danshyttan

711 96 Storå

telefon

 070-6438708

Existensmaximum.pdf Ett år på en getgård

Länkar

Arkivsidan

 Tidigare inlägg finns nedanför bildlänkarna. Där finns texter som legat på förstasidans "Aktuellt här i skogsbygden" och bilder som hör till dem.

 

 

3/12 -7/12

Tycker i alla fall att det är läskigt att främlingsrädslan sprider sig och nästlar sig in. Som du säkert sett var hemlösa tvungna att bära en gul triangel på sina jackor ett tag i en stad i frankrike. Tack och lov blev det folkstorm emot idiotin och det togs bort.

"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem." Matt 7:12

Hur ska vi förhålla oss till den meningen?

Sköta mig själv och skita i andra, kanske. Eller sträcka ut en hand till någon som behöver hjälp?

Men det är inte så lätt alltid att göra efter "höga" ideal. Vi får jobba på det.

Eller vad ska man säga om när ett miljömål krockar med ett annat?

Nu blev det jobbigt, igen.

Nå, dår får det bli lite julstök framöver.

           

Så här såg det ut för ett år sedan vid bastun. Det är det vi sett som normaltillståndet.

 

                     Nu ser det ut så här och enligt EU:s vattendirektiv är det detta som ska vara normaltillståndet. Så tolkar i allafall Länsstyrelsen det. Miljömål står mot miljömål. Fiskens fria vandringsväg mot småskalig förnybar energi. Dags att riva slussen i Stockholm? Det är ju där en del av detta vatten rinner ut i Östersjön.       

  

 

13/11 -2/12

Jahja då är vi där. Där vi inte ville vara. Men det är klart de har ju hela natten på sig.

Jo, det är läget i riksdagen inför morgondagens votering om budgeten.

Min förhoppning är att de sju demokratiska partierna lyckas hitta någon lösning utan att de främlingsfientliga ska få någon ytterligare förstärkning. Har läst ett par böcker i Guillous serie om nittonhundratalet. Det är otäckt att se hur mönster upprepas.

Faktum är att Sverige byggdes av invandrare. Först kom folk från norr och söder in när isen försvann. Under århundranden för att inte tala om årtusenden har vi haft utbyte med länder både i när och fjärran. Kåldolmen är turkisk. Kristendomen är från mellanöstern. Lucia är från Italien. Timmringstekniken i våra faluröda stugor är från Ryssland. Det var teknik från östern och senare europa som vi använde för att lära  oss använda och utveckla vår högteknologiska metallurgikunskap.

Det som jag ser som sant svenskt är att ta till sig influenser och andra människor som en möjlighet att utveckla vårt samhälle.

Den som vill stänga gränser för flyktingar vill ha mental inavel. På sikt även fysisk dylik. För det är det stängda gränser leder till.

De svenskar som utvandrade till USA under artonhundratalet skulle med säkerhet inte vara välkomna till Sverige idag. Många var ju ekonomiska flyktingar, några religiösa och en del bara lycksökare

      

Björn o jag gjorde en tur till Västanå teater i Sunne. Lunchpaus med inköpta ostar från lokalt mejeri

bland annat. Sveriges mest fotograferade staty. Jag o Nils Ferlin. Gruvgång i Persbergsfältet utanför

Filipstad. Brunnshus vid finnstigen Bredsjö. Jack markerar upphittat hjortron. Gott vin blev det.

           

 

 

11/7 -12/11

Jag lever min dröm!

Dagar och veckor rullar på med arbete, roligt sådant på kyrkogården. Arbete hemma på gården också roligt. Nåja det finns vissa saker som kan bli lite tunga ibland. Läs pappersjobbet.

I söndagseftermiddag tog jag, efter att ha ägnat helgen åt att köra ut en djupströbädd i lagården, med svampkorgen ut i skogen intill gården. Jack följde med och strosade runt. 

 Jag hittade lite trattkantareller som det var tänkt. Satt på knä och plockade. Jack kom lite bakifrån, stoppade in sin nos under min vänstra arm, ville bli klappad och ombrydd. Vi satt så ett tag.

När Jack var nöjd traskade han bort en bit, satte sig att spana samtidigt som han hade koll på mig.

Då slogs jag av vetskapen där jag satt på knä i den blöta mossan.

Ja, jag lever min dröm!

 Det var ju detta jag drömde om när mattelektionerna inte lyckades fånga mitt intresse.

En liten gård, med vattendrag genom hagmark och åkrar. Skogen intill och som i sången litet bo jag sätta vill. Häst i stallet, kor, höns.

Vi har haft de flesta djurslag. Getter, får, grisar, bin, ankor, gäss, kaniner. Nu är det kor, höns, häst, hund och katt.

Det är inte en dröm i rosenrött och lätta fjät på en räkmacka. Men det är en livsdröm om det goda livet som jag får leva.

Synd bara att Ninni inte fick vara med längre i vår gemensamma dröm om livet.

Men, jag lever vidare i drömmen, det finns mer att utforska och hitta på.

 

 

Från årets kulturkulinariska upptäcktsresa i Bergslagen. Kindlaområdet

t.v.v Kalklinten, t.h.vindskyddet vid Klosstjärn och så Ida och Ruben.

 

 

1/6 2014 -  10/7 2014

 Den går så fort, tiden. Juni kom med blomplanteringsveckor på jobbet. Det är roligt med blommorna. Tur att det finns folk runt mig som är duktiga att hantera dem.

Efter förra årets plats på skadadebänken i midsommardansens uppvisningar på midsommarafton fick jag i år vara med igen. Det är ett bra sätt att fira midsommar på. Dans dagen lång, då är man lagom mör för att inte kunna hitta på något bus. Skönt det var att sitta i vänners lag och njuta bordets gåvor och samtalets esperi.

Midsommardagen tänkte jag harva lite trädor. Men en punktering på traktorns ena framdäck spräkte mina planer. Lika bra det. Jack och jag tidigarelade och förlängde vår promenad i Kindla. Upp till tornet och utsikten gick färden för att sedan fika i vindskyddet därstädes. Vi tog en sväng bort till Klosstjärn. Ordet klossa betyder groda på det lokala språket som jag fattat det.

Nå vi fick en fin dag och eftermiddag i Kindlas famn. Sedan har det mest varit jobb  Helt utschasad på kvällar och helger. Det blir gärna så när jag gillar jobbet. Svårt att ta det med halvfart.

Sparrisens säsong är över i Danshyttan. Fick se vad ett knippe kostar i affären. Då kände jag. "Vilken lyx att kunna äta som jag vill."

En stor björk har ett tag oroat familjen. Den hade sin plats utanför nordvästra gaveln på korslund. Se bildserien intill. Nu i helgen beseglades dess öde. Nå det återstår en del jobb med upparbetningen. Långa svärdet fick sättas på sågen. För säkerhets skull hade vi traktorn till hjälp. Vad den nu kunde göra om trädet verkligen velat gå åt fel håll.

Den lille heter Ruben och är en go liten unge som jag haft glädjen att träffa ett par gånger redan. Märklig känsla när "morfar" fick se ett gediget trälok i en hantverksbutik på Vinön. Allt annat jag gjort sedan sist får vi ta någon annan gång.

Just nu, förhoppningsvis bara en dag kvar innan semestern tar vid med lite sysslor hemmavid, bara så du vet. Om du har vägen förbi.

Foto denna trädfällarserie: Karin Tellenberg.

                           

Planeringsmöte och objektet för planeringen i fråga 

     

Grenen till vänster "stor som en normal björk". Kvistningen pågår för att föra över vikt åt rätt håll

     

Ruben undrar kanske vad som försigår. Vad gör egentligen pappa, morbror Björn och morfar?

       

Fällskär lagt och traktorn fick agera mothåll för säkerhetsskull. "Bytet nedlagt", bara styckningen kvar. Sist men inte minst kaffet efteråt där historierna börjar sitt liv.

 

 

7/5 2014 -  30/5 2014

 Den sjunde maj blev jag befodrad och fick en ny titel, som jag är lite stolt över. Brukar inte bry mig så mycket om titlar, men den här känns helt ok.

Som bilden visar har jag skördat sparris. Det är fantastiskt att ena kvällen gå ut och skörda en knippe sparris för att nästa kväll komma ut och se att det finns lika mycket till. Sparris, räkor, en liten bit hårt tunnbröd med en god ost på, är en riktigt lyxig middag. Det har jag haft förmånen att få njuta av ett par gånger de senaste veckorna.

På jobbet har sommarsäsongen dragit igång. Roligt att träffa alla de säsongsanställda igen. Tillsammans med oss åretruntare bir vi ett riktigt kul gäng.

Under ett par dagar har Björn och jag tagit oss tid att bygga en vägg för ett stort hål i ladan. Den dubbeldörr i bostadshuset som byttes ut på sextiotalet har kommit till heders igen liksom ett par fönster med anor. Ett från det hus som en gång var "stationshus" här i byn och några från Öskeviks gamla kvarn. Bjälklaget är inlagt. Nu ska bara golvet sågas och läggas in.

Nu är potatisen satt och samma dag fick jag prominent besök av den som gav mig det nya uppdraget i tillvaron. Det var ett helt litet följe som kom.

Ida och John med sin lille nyfödde son. Så nu är jag morfar minsann. Vad mycket hyss vi ska hitta på, tänker jag när Ida lägger barnet i min famn en liten stund.

2/3 2014 -  6/5 2014

 Svaret på kossornas vidlyftigheter under vintern var givetvis längtan efter en tjur. Rymningarna var klockrent kopplade till brunst.

Mats Ljung, blev svaret på deras önskan. Han var utsedd sedan lång tid. Den sista riktiga snöyredagen hämtade jag nämnde kotjusare uppe i skogarna. Fina meriter har han. Det såg ut som både kor och Mats Ljung fattade tycke för varandra.

Så blev det äntligen vår och betessläpp i påsk. Nötterna skuttad runt och hästarna tyckte det var intressant med en nykomling. Så fick Mats Ljung spel och flög över staket et och drog till skogs. Björn, som var hemma, och jag spårade, först med Jack, sedan red vi för att ringa in rymlingen. Morgonen därpå tog Stjärna och jag en stor sväng åt andra håll för att leta spår. Stjärna var på gott humör och ville gärna raska på och komma vidare på äventyr. Min bak sade dock stopp för alltför mycket trav. Mycke med vargspår är det runt omkring.

Det blev till att efterlysa Mats Ljung via polisen. Några rapporter fick vi och till slut napp. Kor är flockdjur, likaså våran Mats. Dock valde han att gå till Uskens norra ände Garphyttan och Tomas Erikssons kor. Där blev han haffad till slut. Återbördad och bunden vid skampålen ett par dagar innan han fick gå fritt igen. Bella och Donna vakar ömsint över sin tjusare. Att stå och prata lite med husse går också bra för Mats Ljung.

Förresten sparrisen har tittat upp!

21/2 2014 -  1/3 2014

 Senaste veckan blev lite mer spännande än jag tänkt mig. Var på en kursdag om jämställdhet på tisdagen. Det är alltid nyttigt att då och då kolla upp hur man tänker och hur det ser ut. Hade tänkt besöka blomleverantören som vi har till kyrkogården. Det var på vägen liksom. Men, telefonen ringer och en granne säger att kossorna är på rymmen. Av beskrivningen jag får är det bara att snabba sig hem och sadla en häst.

Tänkte i brådskan strunta i i hjälm och skyddsvästen man har när man rider. Men förtanken sade mig att inte slarva. Nå lassot kan vara bra så det togs med liksom gamle Jack fjorton år i vår.

Vi hittade kossorna ca en kilometer hemifrån. och lyckades börja driva dem hemåt. Men så la Jack av att valla och korna ville inte ut på vägen. Cirkusen började. Totalt blev det tre timmar i sadel och en timmes annat strul innan, Donna den svarta kon, var bunden i lagården. Bella, den vita, avvaktade utanför. Lassot fick jag användning av för att fånga in Donna från hästryggen. Men när jag gjort fast lassot i sadelhornet drogs sadeln snett när kossan inte ville följa med. Jag dråsade i backen för fjärde gången den dagen.  De andra gångerna berodde på att sadeljorden töjde sig och det kan bli snabba kast när en häst vallar kor. Eller när vi förföljde kossorna över diken med tät sly kring. Stjärna tyckte nog att det var lite kul i alla fall att mota med kossorna.

I går, fredag gick jag en sväng för att kolla spår efter Bella som hade smitit iväg igen. Hittar spår och Jack får spåra upp kossan som står i skogen under en gran. Inga problem att få prata med och ge henne pellets i handen, men visa inte lassot! Nå, hon följde med ner till lagården och i dag lördag lyckades min list till slut. Hon gick frivilligt in till Donna. Nu blir det husarrest. Varför ger sig kor ut på äventyr när det alltid finns hur mycket mat som helst i foderhäcken och ett skönt halmat vind- och regnskydd? Är de månne tro släkt med bokens Mamma Mu? 

Både jag och stackars Jack var rejält mörbultade på onsdagen. Måste nog börja leta efter en hjälpreda till honom. Fjorton år är en aktningsvärd ålder för en Bordercollie.

Lite förargligt att ingen fanns till hands och filmade hela galenskapen.

Bella och Donna vid sin ordinarie matplats. 

 

5/2 2014 -  20/2 2014

 Det blev några frön sådda nu i helgen. Tomat, paprika, melon, chili, kronärtskocka. Men först kollade jag i lilla växthuset hur många plantor som får plats.  Nu fyra dagar senare har en del små babyplantor börjat titta upp. Kul!

Annars är det bokslut som gäller när jag kommer hem. Några är klara och några är på väg. Som alltid har jag en strävan efter att bli klar med dem innan det börjar bli ljust på kvällarna. Då vill jag nog vara ute och göra roligare saker. Det vill säga tänka frammåt i stället för att titta bakåt. Visst det är bra att titta bakåt och se hur det blev också.

Tankarna kring det raserade växthusets öde hittar nya vinklar emellanåt. Positiva möjligheter även om det känns trist att det blev som det blev.

När jag kommer hem på eftermiddagarna är det så skönt att gå ut till hästar och kor och kolla hur de har det med mat och prat. Då sänker sig lugnet över mig. Det är något visst att prata med en ko eller häst. Hönorna är lite mer kackliga av sig, fast det är skönt se hur de blir nöjda när de får ny mat och nytt vatten. 

 Nu börjar jag även se omgivningarna på vägen till jobbet igen. Vi bor på en fantastisk del av jordklotet, med årstidsväxlingarna. Eller hur?

Nä, nu är det dags att ta itu med ett par bokslut, mörkret har lägrat sig ute,igen.

  

Av någon anledning väljer de att vända baken åt snövädret och uthärda i stället för att gå in i vindskyddet. Det kanske är sånt som

danar karaktär?

20/1 2014 -  4/2 2014

 "Det är roligt nästan jämt - aldrig en glad stund "eller "aldrig får man vara riktigt glad". Så lyder ett par talesätt som jag hört och även ibland använder mig av. Nu den senaste helgen kunde jag hålla mig för skratt utan problem.

Snön som fallit den sista tiden har varit väldigt lätt, som dun nästan ,när vi skottat snö på jobbet eller här hemma. Skidorna har vallats med trätjära som sig bör. Jo jag har kvar mina gamla trälaggar. Varför byta ett vinnande koncept?

Årets grönsaksfrön har anlänt och vilken dag som helst kan jag nog inte låta bli att så de första tomatfröna, paprika, chili, gurka och kronärtskocka. Ljuset ute återkommer så nu är det dagsljus när jag kommer hem på eftermiddagen. Skönt kunna kolla till hästar och kor utan pannlampa. När mörkret kommer är det dags att gå in och ta itu med pappershögar av bokföring det som hör till årstiden med den sortens sysslor, bokslut och förberedelser av deklarationer.

Nå livet är rätt så bra, varför var det då inte så lätt till skratt i söndagsförmiddag?

Jag såg ut genom fönstret som vanligt och allt var gott. Lika bra att göra som vanligt, skaka av snön från växthuset, man vet aldrig. Mycket riktigt Den lätta snön hade helt plötsligt förvandlats till vattenmättad snö som tryckt ihop hela drömmen när jag väl kom fram till växthuset. Suck och  några osande eder senare inser jag att stommen är skrot. Plasten kanske går att rädda delvis.

Det finns två vägar. Lägga ner eller göra som jag tänkt göra om fem-tio år. Bygga ett "riktigt" växthus, fast  på en gång. På något sätt så ska det bli det senare. Så växthuspratet kommer nog att följa med ett tag till på den här sidan. Men jag vet inte om jag vågar så så många tomatfrön etc. som jag tänkt.

  

Punkterad sommardröm? Nä, bara lite fördröjd.

 

3/1 2014 -  19/1 2014

Så är vi tillbaka i oxveckorna. Har beställt frö till årets odlingar här hemma. Det börjar klia i fingrarna att få börja så.

Mindre lockande men nödvändigt är det att nu ha börjat ta tag i årsbokslut och så småningom deklarationer. Det är ju liksom redan passerat. Nå även om ljuset har börjat återvända är det fortfarande mörkt på kvällarna när jag kommer hem från jobbet. Så att pyssla med bokföringar är en lämplig syssla.

Björn var hemma nu i helgen. Trevligt vi pratade en hel del och testade även den nyservade motorsågen till solosågverket. Suck fortfarande drar sågen mer bränsle än den bör dra. Det blir väl till att skruva lite på bränsleinställningen igen antar jag.

För någon helg sedan, innan snön kom, var Ida och John hit en dag och vi gick en liten vända på Bergslagsleden härifrån Danshyttan till Smedsjön ett par kilometer söderut. På vägen dit såg vi fotavtryck från en varg. Den hade tydligen också vandrat Bergslagsled.

          

Knoppande kaprifol i januari, trallgång på g., brygga vid smedsjön, och en Björn som sågar virke.

    

 

 

3/12 2013 -  2/1 2014

Städat och julpyntat blev det och både matbröd, saffansbullar och några fler sorters kakor än jag gjort förut blev det till jul. Julstressen lyste med sin frånvaro. Skönt. Vet hur det var förr när Ninni och jag ibland höll på fram till tretiden på natten den 23:e. Men det var mest i forntiden.

Upptäckte att det var lätt och snabbt gjort att baka kakor. Det kanse är därför så många har kakor under året. Här finns det bara kakor under jul och till dess de blir uppätna.

Vill du hjälpa till att göra slut på dem så slå en signal så sätter jag på kaffekannan.

Ida jobbade på julafton till klockan fem så John, Björn och jag såg till att julmaten stod på bordet när hon kom hem.

Vädret gynnar mina aktiviteter rätt så bra. Håller på att skruva trallgolv i resten av växthuset under julledigheten. Fint kunna göra det utan att frysa. Årets midvinterljusfest samlade som vanligt ett gäng trevliga människor. Eldskulpturen betedde sig om tänkt ända till dess blåsten tog tag och rev ner den från sin ställning. Men man såg vad det var innan.  

   

Bullar och kakor efter de gamla recepten liksom köttbullarna.

  

 

24/11 -  3/12

Tog äntligen tag i att börja städa här hemma. Det är ju dags för Jul snart. Nå det behövs städas i varje fall.

Fick tillfälle att åka till Stockholm ett par dagar i förra veckan. Skönt åka tåg. Hade tänkt ta med något att arbeta med på tåget. men glömde det. Studerade personen intill som läste sitt PM och andra som jobbade med sina datorer.

Jag ringde och sms:ade lite jobbfrågor. Insåg att resten av tiden var bra för reflektion och strategiskt tänkande. I la stada var det intressant att träffa andra som har samma uppdrag som jag. En höjdare var ett inspirationsföredrag av en Lina Thomsgård, som driver något som heter rättviseförmedlingen. Är det så att du letar efter personer som är kunniga inom något område, kolla rättviseförmedlingen.

Björn kom hem över helgen. Roligt att få en ridkompanjon på lördagen. Vi kände oss som indianer eller cowboys i klippiga bergen när hästarna klättrade över stockar stenar och stubbar.

 

Sommarkalas med deltagare från Sverige, Norge, Frankrike, Italien. Meditativt täljande och en koncentrerad hund.

 

 

10/11 -  23/11

Tog en ridtur på förmiddagen. Red Stjärna. Hade Memma som löshäst eftersom hon också ville hänga på. Härligt!

Nu vet jag att det funkar att hantera två hästar  själv ute på en tur. Kossorna verkade också vilja följa med. Så roligt ville inte jag ha.

Det här är första helgen sedan september som jag inte har något inbokat. Skönt att bara vara hemma och fixa med det jag själv vill. Har njutit hela dagen.

Jag byter ut bilderna som nu får berätta lite själva vad sensommaren bjöd.

  

Besök vid den näst största skeppssättningen i Sveige och vid Varnhems kloster.

  

Nostalgi blev det vid mötet med SAAB:en och även av gässens oro inför höstflytten.

16/5 -  9/11

Vart tog sommaren vägen. Jo, det blev en väldigt fin sommar. Att sitta vid datorn och uppdatera hemsidan fanns det inte tid till och vädret var för bra, som kanske märkts.

Likaså har hemsidesoperatören eller vad det kallas gjort om verktygen för uppladdning. Inte blev det lättare. Det var busenkelt förut. Nu lyckades jag dock hitta tillbaka till det gamla sättet, äntligen.

Min sommar i några ord. Mycket arbete både på jobbet och hemma, äntligen få åka MC och kunna rida igen efter höftledsoperationen. Semester med renoveringsprojket och bygga vidare i växthuset. Bastubad, paddla kanot, bärplockning har det också blivit. Umgåtts med barnen och deras vänner i olika omgångar.

Av en slump lyckades jag bli förflyttad till en bro i Madison County, fast i Sverige. Sveriges enda, vad jag vet, träbro med hus över. Varholma brohus över Tidan vid den lilla orten Tidan.

Den riktigt stora händelsen skedde den vakraste helgen på hela hösten, hittills. Ida och hennes John gifte sig. Se det var en fest i dagarna två. Först ståndsmässigt på Karlsunds herrgård efter vigseln och dagen efter brunsch i växthuset här hemma.

  

 

12/4 -  15/5

Deklarationer är avklarade, sommarsäsongarna på jobbet har kommit och gjort rivstart med allt som ska göras. Växthuset har fått plasten uppspänd. Bara själva dörrarna är kvar. Fick välbehövlig hjälp av "barnen" med plasten.

Kvigorna kom ut på bete med hjälp av Jack. Han gör verkligen tio mans jobb när det behövs. Annars verkar han ibland bli som äldre gentlemän. Höra det man vill höra och göra sina egna små turer. Hönorna är det fortfarande roligt att valla in på kvällarna. Likaså att leva farligt bakom hästarnas fötter. Han är trots allt tretton år gammal. Hoppas jag är lika pigg när jag är nittioett.

Underbart har det varit och är att leta efter alla vårblommor och en dag var alla vitsippor utslagna och göken kokoade lite försiktigt i början av maj. Hittade ett par nya tibastbuskar till i år. Roligt med en liten kolloni sådana. Jo "ungarna" togs sedvanligt med ut för att se när en av buskarna var i begynnande blom. Inte helt säker på att de ännu förstår vad tibastens vårblom betytt för Ninni och mig genom åren.

Äntligen har jag vågat bada bastu igen efter höftoperationen. Motorcykeln är servad och ska besktigas. Börjar samla mod för att ta ett "nappatag" med Stjärna igen. Jo, hon verkar veta vad som gäller fortfarande när vi går till hagen. Så den sista lilla versen från den gamla gökottan.

"Ljuvligt gröna blad. Bonden sår sin redda jord. Barnen springa glatt."

  

  

  

 

4/4 -  11/4

Äntligen fick jag se mina efterlängtade snödroppar!  Se veckans bild. De finns under äppelträdet på gräsmattan mitt framför boningshuset.

Var äntligen och hälsade på Björn i helgen i hans lilla stuga som nu känns mycket luftigare och större inomhus än förut.

På jobbet är det mycket att göra och det känns ju bra. Men jag hann iallafall stanna upp en halvminut häromdagen och titta mot skyn och se på och lyssna  till hur en plog med svanar flög över kyrkogården. Det är vår på gång tror jag trots allt. Skönt.

 

27/3- 3/4

Skönt med det fina vädret i påsk. Skulle egentligen ha fått en del gjort ute och inne.  Det blev utbärning av solstolar. Skönt var det att sitta i vårsolen och somna i värmen, flera dagar.

Barnen, de är vuxna, men ändå mina ungar, kom hem lite grand i slutet av påsken. Vi grillade korv i en ABU-rök som min far köpte någon gång på sextiotalet. Det speciella var att den aldrig har varit använd. Men Björn och jag blev sugna på att sitta i solstolarna och grilla, då passade den bra.

Katten har för första gången på hela vintern visat tecken på att vilja gå ut. En liten sväng ut då och då verkar bra. I går var han ute hela dagen, kom in på eftermiddagen när jag kom hem. Idag fick det vara. Tydligen skönare att snarka på soffan än riskera att behöva vara ute från morgon till kväll.

Än får vi vänta på att se att:

"Blåsippor är blå

Tussilago är gula

videungen fin."

Men dagsmejan gör sitt bästa.

Och bilden? Fotspåret till höger är en älg som gått neråt i bild och klivit steg i steg. Spåret till vänster ser ut som björnspår men är min handflata med fingrana ihopböjda. Gjorde det för att visa Ida hur ett björnspår ser ut.

 

20/3- 26/3

Härligt, märkte att vägen var mjuk på hemvägen idag. Tjällossning med andra ord. Vet inte att jag någon gång förut blivit glad av att märka tjällossningens start. Kanske tecken på att jag tröttnat på vintern.

Njöt i solen i lördags liggande i en sommarutemöbel. Gôtt!

Ida kom på besök, vi tog en promenad och såg konstiga spår. Det är de som finns med här intill som bild. Knepiga var de, men till slut löste vi mysteriet med vem som "tassat" fram. Gör du det?  Inte? Hör av dig om du vill veta. Nu börjar såbrättena fylla upp olika rum i huset. Kontoret, syrummet och sängkammaren är ockuperade av små växter som tittar fram. Kul!

Men än är det en bit kvar till dess nedanstående rader kan beskriva nuet helt och fullt.

"blåsippa knoppas

solen skiner coh värmer

fåglarna kvittrar"

Nu är det bara en liten lapp kvar med en vers från gökottan.

 

14/3- 19/3

Usch vad det blev vinter igen! Vattnet fryser i lagården och inomhus om man inte är med i temperatursvängningarna och ställer strategiska kranar på dropp. Tur jag har ett system för att snabbt kunna tina upp eventuella frostpluggar. Det är som vanligt, när kylan egentligen är på väg bort, så kryper den in överallt för att göra den sista nedkylningen. Skönt var det i alla fall att i helgen leta reda på läplatser att vistas på för att njuta av solens värmande strålar.

Är på gång med mer sådder. Har börjat placera såbrättena på bänkar lite här och där. Ska försöka undvika stora köksöbänken i år. Det är skönt att kunna ha den som den arbetsbänk den är tänkt att vara.

Har försökt plugga på perenner ett par kvällar. Tänker försöka fullfölja några planteringar så småningom här i trädgården.  Nu tror jag att jag har lagt fast vilka projekt som jag vill ha gjorda i år här hemma. När arbetslusten infinner sig ska man också passa på att uppleva nedanstående vårvinteräventyr. (text enligt föregående veckors tema)

"Tjäderspel, sparvugglars vissling.

Stor skog dimma,

gryning, solstråle, brak.

klunk, vårbäck, videöron."

 

6/3- 13/3

Var på begravning i Uppsala i fredags. Det är så fel när en ung mor dör. Då känns livet riktigt orättvist. Det var trots det en fin begravning, men så fel.

I lördags var vi ett gäng som åkte till Lerbäck och såg en teaterföreställning samtidigt som vi åt en fin middag. Spiken i kistan, heter föreställningen. Det blev en trevlig kväll.

Nu börjar det klia i odlarfingrarna. Var på en kurs om perenner och prydnadsgräs på kyrkogården. Ensam man bland elva kunniga kvinnor. Av någon anledning ville inte mina kompanjoner på jobbet följa med. Varför är blommor en kvinnoborg?

Här hemma har tomatplantorna kommit upp en bit. Det svåra är att ge dem tillräckligt med ljus och svalt så de blir knubbiga. Än så länge verkar det gå rätt så bra.

På jobbet letar jag efter jord till alla rabatter. Det skiljer en hel del i pris även på samma kvalitet. Beroende på förpackning. Nej, det är kompost som gäller. Det måste vi bara få till i år. Material har vi gott om.

Nu ska jag läsa lite om perenner, så jag vet vad jag ska ha i rabatterna här hemma. Jag har under vintern tänkt ut etttema p åde rabatter jag började forma i sommras. Tyvärr dröjer det lite innan vi kan instämma fullt ut i följande rader, men jag längtar dit.

"Vår är en ljuvlig tid

Vårlök är en fin blomma".

 

27/2- 5/3

En räv kom traskande i lördags när jag stod i badrummet. Insåg att den tänkte passera tomten nere intill ån. In i sovrummet, greppa kameran och där kom den och blev så här. Tyvärr hann jag inte öppna fönstret så glasrutan gör bilden lite suddig. Jo, jag hade bra stöd för övrigt och ljust var det. Men en röd rävhane blev det på bilden. Hane? Såg den markera revir på ett träd. Hane.

Annars är det skönt att vara igång med arbete på heltid igen. Även om tidiga morgnar inte är min specialitet direkt.

Nu är tomat-, paprika-, chili- och kronärtskockor på gång en del är omskolade i större krukor än de små pluggarna i såbrättenna.

I helgen var vi på ett föredrag i Nora om gamla tapeter med fokus på handtryckta dylika. Mycket intressant. Äntligen fick jag höra vad det är som gör att man kan se att ett tapetmönster har en speciell "stil" , typ rockoko, gustaviansk, barock eller jugend.  Får se hur länge jag klarar av att hålla i sär det hela.

"om-plan-te-ring-ar

vit-sip-por och blå-sip-por

Få-gel-ung-ar-na" 

Skrev någon.

 

20/2- 26/2

Har inte tagit med någon bild denna vecka. Under ett antal år har jag tänkt att det inte är alla bilder, synintryck ,som mår bra av att förevigas med kamera. Eller så är det den som väljer att avstå från fototillfället som mår bra av att låta bli. Jag har märkt att när ögat sätts till kamerans sökare förvandlas närvaron. Utan kameran är man deltagare i ett skede. Med kameran mellan sig och det som betraktas blir man en iakttagare, en som för arkivet registrerar det som sker. Upplevelsen mellan deltagande och iakttagande skiljer sig väsentligt åt. Samtidigt lockar den återvisade bilden till sinnesstämningar som finns gömda inom en.

Helgens otroliga ljus och pudersnö på smågranarna på hygget går visserligen att fotografera. Men jag kände att; Nej jag kan inte ta en bild och förmedla vad jag upplever. Det fick vara.

Att sitta i utemöbeln intill drivbänken och sparrislisten där nere under snön i solskenet och dagsmejans lugn en timme i söndags, det var upplevelse det!

"Om lärkan kunde tala som vi, jag undrar vad de skulle skvallra om" skrev någon för länge sedan.

I midsommartid får vi måhända höra lärkan drilla högt över åkerns hö. Det är något att se fram emot.

 

13/2- 19/2

Har haft en inneboende här sedan strax före jul. Det är en katt som är på långsemester. Han tycker det är lite läskigt med Jack i köket så han har installerat sig på övervåningen. Sova, äta, umgås lite grand, med betoning på lite grand. Det är väl det han gör mest. Tittar lite på TV, om det verkar vara något intressant, gör han också. Någonstans börjar jag inbilla mig att vi börjar gilla varandras närvaro. Han verkar glad när jag kommer ut ur sovrummmet på morgonen. Fick lära mig att ha dörren öppen för att slippa kattens anfall på dörren under nattetid. Sitta och vänta utanför en öppen dörr går an, men inte stängd.  Nå, den bästa nyttan med en människa är i alla fall att det bjuds på mat, kan jag tänka mig att katten tänker. Människan roas av att studera kattens livsstil.

Skönt att upptäcka de allt ljusare tidiga morgnarna och den allt längre dagen på kvällen. Fick en sådan längtan till sommar och solig kanottur i helgen. Nedan en tanke från den gamla gökottan.

"Om katter kunde tala som vi, jag undrar vilka sanningar vi skulle få höra"

 

6/2- 12/2

I söndags gjorde jag en liten skogspromenad för att dels få lite motion, dels leta spår efter vilt i nysnön. Räv, rådjur, ekorre och älg såg jag spår efter. Avslutade med att titta in i Mor Söderbergstugan. Behövde få tanka lite atmosfär. Tittade in i vävkammaren och funderade på när det som inte ska vara där ska plockas bort så man ser hur fint rummet är med sina vävstolar. Det kanske behövs en liten läsfotölj invid kaminen där också, sedan.

Det finns en hel del att göra. Oftast förtränger jag så mycket som det går. Men det är en hel del underhåll som pockar på och en hel del som jag vill fixa av andra skäl också. Det blev en lista som räcker för säkert de närmaste fem-tio åren.

Sedan var det skönt att gå in, ta en kopp kaffe och vänta på att den värsta  arbetslusten skulle gå över för denna gång.  Skönt att bara ta det lungt en söndag.

Jack satt långa stunder och funderade på hur han skulle göra för att ha koll på hästarna.

Nu lite vår från förr.

"Våren känns i luft.  Plaskar kring stövlar. Tak och nos droppar."

 

30/1- 5/2

I helgen hade jag "öppet hus" i Korslund i samband med vinterspår i Lindesberg. Jag var inte anmäld i programmet. Tänkte att det går nog hänga upp en banderoll om att det är öppet. Förutom att få se stugan, i skick som 1904 då den senast var renoverad, erbjöd jag att man kunde få höra en historia genom att själv dela med sig av en. Inte sådana där Kal o Ada och liknande utan riktig "ljuging". Med det menas att historien är en dråplig händelse som skett i verkliga livet. Lite får man försköna om det skulle behövas. Nå det var bara närmast sörjande som stannade till. Men erbjudandet kan kvarstå ifall någon är hugad. Fick upp temperaturen från minus fem till plus sju grader efter tre fyra timmar. Kaffet värmde inombords.

Sådde de första fröna nu i dagarna också. Kronärtskocka, tomater, paprika och chili. När jag väl börjar har jag svårt att hejda mig. Men jag lyckades i allafall. Nå ett brätte blir hundra plantor om alla tar sig och de ska krukas om några gånger innan de ska ut så det kommer nog att ta sin plats. det blir fler brätten vad det lider.

Tar med en bild från Korslund i skymningsljus. En annan bild får visa hur isen på ån nöts av vatten. Stordelen har brakat samman när vattennivån sänktes. 

Veckans lilla poem från Gökottan anno datzumal.

"Varför allt detta om våren, när det finns sommar höst och vinter åsså"

 

 

23/1- 29/1

Fick en förfrågan om vargmötet 2005. Det var en oktobernatt den sjätte har jag för mig. Jag hade ett par dagar tidigare fått hem Stjärna som då var ett föl.

Ninni och jag hade lagt oss för natten. Som vanligt hade vi fönstret på glänt en bit för att få luft. Rätt som det var hörde jag något djur som sprang ute i löven på gräsmattan. Fick för mig att hästarna rymt och klev upp för att titta ut. Det jag fick se var en varg som travade precis under vårt fönster. Den gick ut och ställde sig mitt på gårdsplanen och verkade fundera på vart den skulle gå. För att verkligen försöka utesluta att det var en jättestor hund öppnade jag fönstret och gav hundkomandon. Ingen reaktion. Efter en halv minut eller så travade den iväg mot lagården. Då fick jag brottom. På med kläder, pannlampa på skallen, haffar en morakniv, i högsta hugg. Så beväpnad öppnade jag köksdörren och gick ut i mörkret. Det var läskigt innan jag var helt säker på att vargen var borta vid lagården. Jag går rytande bort mot lagården. Vargen har dragit. Skrämd? Hästarna var i sina boxar, men alla lammen var  i hagen precis intill lagården. Så kallat vargstaket har jag inte där.

Det var nog därför vi kunde läsa ett par dagar senare att en varg slagit får i en hage i Rällen, trots att det var vargstaket där. Sensmoralen? Vargen tyckte nog inte att det var ¨någon sport att ta mina lamm då det var för enkelt?

Veckans "haiku". med tanke på den sena timmen.

"Mannen från Hökarängen suckade och sa min fru äter skorpor i sängen, annars är allt bra"

Närkontakt med varg?

Nedan några bilder på möte med varg och spåren efter den. Först historien.

Lördag 26 jan 2013 hade jag som vanligt sett till kvigor och hästar. När jag kommit in ringde en granne från grannbyn. En bekant till dem hade passerat Danshyttan och sett en stor varg som gick över vägen och ner mot Masmästargården för en stund sedan. Jag beväpnar mig med kamera och en morakniv. Kniven beprövad sedan mitt senaste vargmöte hösten 2005. Gick ut och letade runt, hittade vargens inspår strax norr om vägverksskylten Danshyttan. Den hade följt min infartsväg kommit upp på gårdsplanen och tassat vidare förbi lagård, tittat lite på hästarna och strax därefter gått ut i skogen och vänt om för att gå tillbaka och passera precis utanför mor Söderbergstugan. Där fick jag se den då jag stod i allén nere vid bron. Fram med kameran. Hur får man den att stanna upp så jag hinner fotografera av den? Kontaktläte verkar bra. Alltså ylade jag som jag hört vargarna göra tidigare sins emellan. Vargen stannar upp och blir nyfiken klättrar upp lite och tittar fram bakom den snöhög den stod bakom. När den sedan upptäckte att det inte var kompisar i närheten utan en människa lade den benen på ryggen. Men mer skrämd än att den en minut senare övervägde att få en kviga till lunch var den inte. Jag fick yla igen och visa mig. Då drog den söderut. Nu bilder.

 Nyfiken varg.

 Bikuporna kan ses som storleksreferens

 

Ovan fotavtrycken ca 12cm långt och 9,5 cm brett. Nedan steglängd ca 90-100cm

 

16/1- 22/1

Nu har jag "kastat" den ena kryckan och i lördags körde jag bil igen för första gången på två månader. Det gick bra, kändes som när jag fick mitt första körkort och fick köra utan handledare. Frihetskänsla!

Har noterat att solen är uppe längre och längre för var dag. Det är spännande att se hur länge solen lyser på olika ställen här på gården. Trots femton grader kallt i dag värmde solen i ansiktet när jag stod intill växthuset.

Det kanske är lite som jag funderade en gång. Vi behöver kyla och mörker för att kunna uppskatta ljuset och värmen. När det blir för varmt längtar vi efter och uppskattar svalkan i skuggan.  

Så här skrev någon den där gökottan jag fann förra veckan.

"Ljuset kommer hit. Fåglarna kvittrar högljutt. Trädgården väntar"

Det tar nog ett tag innan trädgården pockar på någon större uppmärksamhet med tanke på det frusna fallet.

 

 

9/1- 15/1

Håller på att scanna in diabilder. Det finns en del. Till att börja med är det famlij och släkt jag tänker scanna in och försöka notera vem det är och när. Om det har något värde? Tja inte vet jag men för min del är det roligt att se.

Samtidigt som scannern jobbar passar jag på att försöka plocka igenom alla bokhyllor i kontoret. Det finns en hel del som numer gör bättre nytta som värmealstrare. Ibland hittar jag lite rariteter, i alla fall för mig. De får stå kvar. Ett par släktingar kallade denna sortens röjningar för döstädning för ett tag sedan. Nå, jag tänker nog vara med ett antal år till. Men det känns bra att i allafall röja plats för nya papper som kan få åldras ett tag.

Rariteter, jo jag hittade bland annat en liten bunt anteckningslappar som troligen är från någon gökotta i forntiden, åttiotal alltså. Det är små haikudikter som olika personer klottrat ner. Tänkte att få förmedla någon.

"Vårinspiration. Som uteblir vid snöfall. Kommer senare"

Detta som kommentar till veckans bild

 

3/121- 8/1-2013

Nu är alla grönsaksfrön beställda. Spännande i år igen att se vad som kommer att fungera av alla grönsaksdrömmar. Som vanligt är förhoppningarna stora. Inte blir de mindre när jag vandrar runt i affärn och handlar förnödenheter i matväg när jag ser vad som finns att köpa och till vilka priser. Då känns det riktigt gott att veta vad som döljer sig hemma i jordkällare och frysar. Potatis, morötter, lök, broccoli, haricot vert, sockerärtor, persilja, rödbetor, palsternackor. Det är så närodlat det kan bli. inom hundra meter från odlingsyta till förvaring och förtäring.

Jag vet, alla har inte den möjligheten. En del tror sig inte ha den, men den är där utanför förortsvillan. Sluta att bara odla gräsmatta! Odla din mat också. Visst gräsmattor kan vara bra ibland att leka och umgås på men överallt? Jo, jag har rätt stor gräsmatta också.

Träffade på en bekant som kämpar för att få odla mer och få med sig fler i odlandet mitt inne i ett betongbunkerområde. Gräsmattorna mellan husen är ypperliga odlingsytor. Så öppna för odlingslotter ni bostadsbolag som bestämmer. Växtkraft är vackert.  Ni kommer att tjäna pengar på att slippa klippa gräs! Troligen ökar trivseln och därmed attraktionskraften i området också.

Ja, lite brandskrift måste man få unna sig. Dessbättre är det sant, tror jag. Veckans bild visar drömmen om växthuset fyllt av liv. Ser du inte livet så kanske du behöver träna på din fantasi. Och vill du ha hjälp med det så kom hit ska jag visa dig vad som finns i växthuset även om det ser ut att bara vara snö där. Ring bara lite innan, så jag hinner sätta på kaffet.

 

26/12- 2/1-2013

En skön jul var det med snö, lagom kyla ute och värme inne. I allafall för oss här på Bondgården. Kände en dag när jag blev helt själv en kväll att det var skönt att också få slappna av och vara ensam med mina egna tankar. För att kunna uppskatta och vara en någorlunda positiv del av ett socialt sammanhang behöver jag en stor portion av att vara själv. Är på gott och ont en "enstöring", bara så ni vet.

Kvällen jag var själv var det ett fantastiskt månsken över nejden. Tog några bilder av utsikten från mitt sovrumsfönster. Kul att exprimentera med kamerans möjligheter.

Nyårskvällen började som vanligt sedan 1981 i Öskebohyttans missionshus och en reflekterande stund kring det gamla och det nya. I år hade vi några vinklar på hoppet med utgångspunkt från backhoppning i olika tappningar. Roligt att dessa samlingar drar ett jämnt besöksantal år efter år.

Visst har jag en fin nattvy från sängens huvudkudde!

 

19/12- 25/12

Mitt i julen med det de flesta av oss önskar. Mat, värme, familj och vänner.

Ida, Björn och jag vill som så många andra att alla julprydnader ska vara på samma ställe som alltid. Det är vi fullständigt överens om. Likaså är vi eniga om att vi inte kommer ihåg var allt brukar vara, egentligen. Samtidigt är vi fullt övertygade om att allt har kommit på "sin" rätta plats.  När vi konstaterat detta skrattade vi gott. Efter stöket som var relativt lindrigt i år lägrade sig julefriden och det är lika fint som vanligt.

Julottan i Öskevik var sig lik och färden dit var så julig man kan önska sig. Ymnigt snöfall.

Midvinterljusfesten ägde i år rum i den uppresta växthusstommen. Det blev en riktigt bra grej, om jag får säga det själv. Se bilderna för att få en föreställning om evenemanget.

 

  

 

12/12- 18/12

Nu är fåren ivägskickade till slakt. De skulle helst varit borta  innan jag opererades, men så blev det inte. Vi får se om det blir några nya får till nästa höst. Tanken är iallafall det.

Kunde inte låta bli idag att kravla upp på Hondan som står uppställd i ladan. Jo, det kommer att fungera att köra MC till sommaren känner jag. Behöver eventuellt byta till ett lite högre styre eller om det går att sänka fotpinnarna lite. Detta för att inte sitta med för böjt ben. Vinklen i höften får inte vara mer än 90 grader.

MC testet innbar att det med all säkerhet kommer gå bra att rida igen. Får dock lära mig kliva upp från "fel" sida för att inte böja vänsterbenet för mycket vid uppsittningen.

Fick hjälp av Agneta idag så jag kunde julhandla mat och ingredienser till resterande bak. Det tog sin tid med ett par vilt viftande kryckor, de vill tydligen leva sitt eget liv ibland, men utan att kunna stå upp ens med lite stöd själva. Nej, jag måste hålla i dom för att de ska vara på rätt köl. Fast de hjälper mig rätt så bra för det mesta att hålla mig i fysisk balans. Man blir otroligt uppfinningsrik för att kunna klara den dagliga levanden med ett ofärdigt ben märker jag.

Tror att det trots allt har varit bra att streta runt både inne och ute. Märkte det på en träningsövning som jag höll på att ge upp. Helt plötsligt funkar det utan problem. Fantastiskt vad kroppen kan komma tillbaka snabbt.

Den här veckan skippar jag bilden. Det finns så mycket med bilder i arkivet om någon är intresserad. Om inte annat så önskar jag dig som läst så här långt GOD JUL!

 

6/12- 11/12

Degen till årets julbullar jäser för fullt. Hoppas de blir bra i år med. Jag ska göra mitt bästa.

Fick hjälp av Ida och John och Johns syster Albertina att ta in fåren i ladugården i lördags. Vilken dag som helst ska de iväg på slakt hela fårskocken. Troligen börjar vi om med en ny besättning till nästa höst. Men just nu behöver jag ha så lite djur som möjligt för att rodda upp det hela. Som tur är finns det hjälpsamt folk både grannar vänner och familj.

Dagarna rullar på, upp, morgonsysslor, pusta ut lite, promenad, så är det dags för kvällsron att lägra sig.

Veckans bild julbullsdegen

 

28/11- 5/12

Dagsschemat börjar sätta sig nu för rehabperioden. Väckning kl 07.00, nästan två timmar senare än vanligt. Julkalendern heter det numer i stället för adventskalendern, det är väl mer p.k. Nå, årets upplaga är trevlig tycker jag. Sedan är det morgontoalett och påklädning följt av frukost med strumppåtagning som avslutning. Har en strumppådragare till hjälp för att få på strumporna. Smart uppfinning. Efter det är det dags att titta till djuren. Lyckas med hjälp av två hönät ge ett par bagglamm den mat de behöver för närmaste dygnet. Får senare på dagen hjälp med att ge dem vatten. Får inte bära mer än tio kilo just nu. Dessutom skvimpar vatten mer än hö. Jag går ju med två kryckor.

När alla djur tittats till, de övriga djuren får en storbal av hösilage att knapra på med hjälp av traktorn en gång i veckan, är det dags att gå in igen för en liten vilopaus på soffan. Lite gymnastik passas in då och då under dagen.

Hämta posten är nästa uteaktivitet. Så småningom blir det kväller och jag har förfallit till TV-tittande. Det är väl istället för den öppna elden. Så är det sängdags med dusch och medikamenter inklusive en spruta i magen för att motverka blodproppar.

I dag fick jag hjälp att ta mig till distriktsköterskan för att ta bort broderiet på skinkan. Femton stygn var det och det får bli veckans bild.

ps. det finns en del till att berätta om vad jag gjort men det får vi ta i r.l. ds.

 

 

14/11- 27/11

Nu är jag nyopererad, vänster höftled utbytt. Skönt att bli av med värken.

Det har varit en hel del att ordna med inför operationen, både på jobbet och här hemma. Förra helgen var barnen hemma. Vi hade en nostalgiafton med diabilder från det de var små. Det var fint att tillsammans gå till Ninnis grav och tända ljus också. Det är tre år sedan nu som hon dog.

Onsdagen lades jag in för operation som genomfördes på torsdag förmiddag. Ryggbedövning används nu. Sen får dom en att ta en liten "hutt" som gör att man blir rejält lullig och borta.

Sov hela tiden förutom vid två  tillfällen då jag hörde att det bankades någonstans, förstod att det var min höft det bankades på.

Tänkte att jag skulle ha haft med kameran i alla fall. Precis som det var tänkt var det någon som kom med en spruta och hällde i lite mer "hutt" i kanylen som satt i armvecket. Somnade in igen.

Hörde senare hur operationslaget pratade och doktorn sa vem jag var. Ida har jobbat ihop med dem. Då tänkte jag att jag kunde kanske få vara med i samtalet. Tittade upp och såg en grön duk snett  över mig spänd från midjan någonstans och uppåt som ett minivindskydd. Såg igen en liten spruta komma och "hutten" fick mig att somna om igen. Låg så bekvämt, varmt och ombonat.

Efter uppvaknande och en trevlig helg på lasarett, ibland påminde vårt rum  lite om TVserien sjukan, fick jag så äntligen genomgå det stora trapprovet. Det gick bra.

Nu är jag hemma. Björn var hemma i helgen och måndag tisdag. Skönt att ha lite backup i starten. Annars är det mest att röra sig genomtänkt. Inse att allt tar tid. Men skönt är det verkligen att vara hemma igen. Intressant att se hur uppfinningsrik man är när det gäller att röra sig.

Veckans bild, jag är rustad för en expedition till jordkällaren efter potatis. Rullatorn är bra som "lastbärare", annars går det fortare och lättare att gå med käpparna.

 

 

7/11- 14/11

Såg en underbar månskära i nedan i måndagsmorse precis innan solen började färga himmlen svagt röd. Lite tidigare hade jag sett en stjärna sakta dala ner i atmosfären. Jo, jag önskade mig något ouppnåeligt

Annars känns det som att jag springer hit och springer dit både här och där just nu.

Hemma innebär det att fortsätta plocka iordning inför vintern som kommer förr eller senare. På jobbet är det likadant plus att jag hjälpt ett par hantverkare att komma igång med sitt jobb.

Nu när snön försvann och det blev milt igen har löven fått ny prioritet.

En reträttplats är verkligen söndagkvällsbastun i ensamhet. Skönt tända eld, mata fullt i kaminen, läggas sig på den övre laven och somna. Vakna en halvtimme trekvart senare badande i bastusvett. Ta det första kalla doppet i ån. Åter inta ryggläge på laven efter att ha fyllt på mer ved i kaminen. Höra regnet smattra på taket, känna vinden ruska om bastun.

Veckans bild? Nä det blir ingen. Jo förresten en bastubild.

 

 

31/10- 6/11

Sista dagarna med full bemaning på kyrkogården var hektiska. Vi avslutade säsongen med öppet hus under allhelgona. Det var uppskattat av besökarna. Tomt var det att börja en ny vecka utan alla "säsongarna".

Hemma lyckades jag äntligen få isär tröskan så den gick att bära bort med hjälp av traktorn. Nu är det verkligen november med mörka mornar och mörka eftermiddagar. Pannlampa på för att se vad jag gör här hemma. Fast idag sken solen så fint.

Så här i november längtar jag ibland efter "motti" med stekt sidfläsk och lingonsylt . Får se om det kan passa någon dag att fixa till och äta.

Motti, för den som inte vet, är nävgröt. Jaha, nävgröt, är en slags gröt gjord på skrädmjöl som är rostad och mald havre. Ihop med riktigt sidfläsk och lingonsylt är det en delikatess från finnskogarna i bergslagen och uppåt norra Värmland. Är det någon som vill prova så kontakta mig så tar vi en riktig skogsmiddag i Mor Söderbergstugan. Veckans bild får nog bli delad tröska i alla fall

 

 

25/10- 30/10

Syskonträff i helgen. Trevligt att mötas och umgås en eftermiddag och kväll så många som kan av jag mina syskon med respektive familjer.

Fick lite mer invintrat också. Bara resten kvar. Alltför mycket. Björn kom hem och plöjde lite på lördagen och söndagen. På yttjälen gick det bra att åka över även de blöta ställena. På söndagkvällen bastade vi. 

Har en längre tid funderat på att ta upp något avlagt hantverk. Testade en kväll om jag kommer ihåg hur man lägger upp en stickning. Det gick rätt så ok. Det var svårare innan jag kom på hur jag skulle göra för att sticka. Men lyckades tillslut komma på lite av det med. Det är i alla fall roligt att fingrar och huvud kom ihåg till slut.

På jobbet var vi på en dag om projektet Aktör för välfärd. Föreläsaren satte spår i oss med sina underfundiga formuleringar. Har du till exempel testat att "provtänka"? Du kan stå för en sak så länge du själv tycker att du vill. Vill du inte stå för det efter en stund är det bara att säga att det nog var ett provtänk. Testa. Det är befriande. En annan tänkvärd sak är "Hur stilla kan man stå och ändå gå i takt med tiden?"  Eller "Hur många % rätt har den som har 30%fel?"

Snön som kom nu sabbade en del i vårt arbete med höststädning på kyrkogården. Nå jobbet finns kvar under snön.

Veckans bild visar mitt nya stickförsök.

 

17/10- 24/10

Plöjde lite i helgen. Minst sagt smetigt,  bara man kom ner ordentligt hittade faktiskt däcken lite mark att dra i. Tog även hem fåren som varit utlånade. Började med att ta in bagglammen. Det gick som på räls. Lite hjälp hade jag av Jack. Kvigorna stannade snällt kvar i hagen när jag öppnade och tog ut lammen. Skönt.

Tackorna och tacklammen gick in i hästtransporten bara de fick rätt sorts godis. Väl hemma tänkte jag att "jag får väl lov och testa om fyrhjulsdriften på bilen är bra". Drog med mig transporten på åkervägen till hagen. Väg och väg, två leriga diken som körspår efter traktorns åkande där fram och tillbaka under veckan innan och allt regn. Jo, det gick bra, bilen drog med sig fårsläppet hela vägen. Nu får de ensilagebal att knapra på.

Var äntligen iväg för operationplanering i veckan också. Fick ett ungefärligt tidsspann då det ska bli byte av höften. Tydligen är det tänkt att jag ska vara vaken och endast ha ryggmärgsbedövning som bedövar nederdelen av kroppen. Hm, vågar man försöka kolla hur det ser ut när de snickrar? Tar nog med lite musik att lyssna på. Vad det nu ska bli när min absoluta favoritmusik är tystnaden. Komponerad av naturen.

Var på konsert i lördagskväll. Damkören Akvilja hade höstkonsert. En slagverksgrupp vid namn Cromata var gäster. Ruskigt duktiga på att hantera allt som kan göra taktljud. Avslutningen de bjöd på var rent suggestiv. Såg virvlande dervischer för mitt inre. De är tydligen världsartister där en kille har sitt barndomshem i Storå. Kändes stort.

På jobbet är det fullt upp med förberedelser inför allahelgonahelgen och vintern. Nästa vecka är sista veckan då vi är full styrka. Sedan blir det vi som har turen att ha jobb året runt som blir kvar. Redan har vi beställt nästa års blommor till rabatterna. En del anläggningsprojekt håller på att slutföras. Nå ,jag gör inte så mycket utomhus, mest hejar på. Någon ska ju göra det med.

Bilderna visar vägen och hur bilen såg ut efter "muddracet"

 

11/10- 16/10

Är tillbaka på jobbet igen. Roligt  se och höra vad de andra hunnit med under veckan jag "latat" mig. 

Plasten till växthuset är beställd men hinner nog inte upp innan vintern. Det behöver vara ca tio tolv grader för att det jobbet ska funka bra. Räknar med att det blir så pass varmt i april. Då finns det möjlighet för hugade att komma och hjälpa till.

Fick upp den sista potatisen i helgen skönt. Nu är det inte riktigt lika mycket kvar. Det växthus vi haft igång sedan ett antal år blev höststädat och en hel bänk full med gröna tomater som nu får mogna efter inomhus.

Det är något speciellt att äta det som växt i den egna täppan. Såg i någon tidning att Grekerna, de som har möjlighet, flyttar hem till byn och den gamla släktgården för att i alla fall kunna odla sin egen mat i krisen.

Håller på och skär ner en tröska i smådelar. Fick loss skärbordet en dag. Tröskan krymper, en del blir skrot annat blir "dyrbarsheter" som kreativt grundmaterial. Själva tröskverksfläkten är ju ett färdigt vattenhjul, eller hur? Den satt i hålet bakom det stora hjulet på bilden.

 

 

3/10- 10/10

Har semester just nu. Hittills väldig tur med vädret. Från början var det tänkt att jag skulle ha semester för fjorton dagar sedan. Men jag insåg att det inte var så ba tajmat just då. Det blev nu. Upptäckte att det dessutom är älgjaktveckan i södra sverige. Hm, jag får lov att gå ut någon morgon och sitta på pass, fast med kameran. Såg stora fina älgspår i hygget femtio meter från huset idag. Det är säkert storoxen.

I lördags fick jag hjälp av John att fixa taklucköppningsmekanismen i växthuset. (Visst är det härligt med svenska språket som tillåter ihopskrivning av ord.) Skörden av grönsaker och potatis knallar på så sakteliga. Men nu känns det som om man kan se slutet.

Fick följa med Agneta till Nora kyrka i dag för onsdagslunchorgelkonsert med Marie Nordemalm och Björn Json Lind. Det var en mäktig och vederkvickande stund. Blev förvånad över att det var så mycket folk. Det verkar som de flesta var pensionärer, men ändå. Kände mig riktigt utvilad efter konserten. Häftigt.

Vi åt lunch på hörnet vid torget. Gamla bekanta har restaurangen visade det sig. Abdo och Leila. Kul att träffa dem igen.

Veckan bild får bli en vy från bastudörren.

 

26/9- 2/10

Har återupptagit mitt bastubadande på söndagkvällen. Det är så skönt att tända brasan i kaminen lägga sig på laven och slumra in. Vaknar efter ett tag badande i svett. Mentalt samlar jag kraft inför den stundande arbetsveckan.

I söndags fick jag sällskap, det var trevligt det med. En fritidsboende hade fått "order" att tända i kaminen för att ett par anländande snickare skulle få ett bastubad innan måndagens arbete på en annan fritidsboendes fastighet.

Det blev lite av stafettbastu där både enskildhet och gemenskap med andra var ingredienser i den mystiska seansen att sitta i ett litet rum där man nästan flyter borti hettan  för att strax bege sig ner i det nästan nollgradiga vattnet. Nå några plusgrader var det.

Måndagen var jag liksom så många andra i Väserås stift på Cassels i Grängesberg på en upptaktsdag för ett projekt som kyrkan vill driva. Aktör för välfärd, heter det. Intressanta föreläsare var det. Kul var det att se två av stiftets tjänstebilar. Studera deras nummerplåtar. Var är LAJ 729?

Sparrisarna i landet fick en liten tillsyn i helgen. ogräsrens och lite hästgödsel att få gotta sig i så de växer till lite större sparrisar nästa år. Ska bli spännande att få skörda de försat små sparrisarna 2014. Jo, det är rätt, de behöver nog ett år till innan de är skördemogna. Men sedan ger de förhoppningsvis läckerheter i många år.

 

 

19/9- 25/9

Häromsistens var det en bra föreställning i folkets hus Lindesberg. Ronny Eriksson med band var här och hade en tänkvärd kväll med musik sång och en del ståupp. Det som fastnade i mitt huvud var refrängen på en låt, eller snarare ett par rader av den.

"Det ska kosta på att vara fattig. Det ska löna sig att vara rik". Tyvärr är det så det ser ut och som vi tydligen vill ha det, med tanke på hur vi röstat de sista valen. Inte för att alternativet är så mycket bättre.

I samma klass ligger den rike republikanens yttrande i det pågående valet i USA. " Varför köper inte fattigt folk en lott och vinner några miljoner så de slipper vara fattiga" . Vet faktiskt inte om det citatet är sant. Det låter lite väl korkat för att höra hemma ens i ett presidentval i USA.

Nä, det som klassas som tråkigt svenskt är nog gott nog. Lagom är bäst.

Annars håller jag på med potatisupptagning när vädret tillåter. Det blir rätt så ok med potatisen. Inte mycket, inte så stora, men någorlunda friska och en lagom mängd.

Myser gör jag när jag går till hästarna eller kalvarna och fåren på kvällen. Jo hönorna är rätt så trevliga de med. Förstår faktiskt mer och mer varför de har en så pass framträdande roll i Pettssonböckerna.

När vi kom ut på gatan efter ha hört Ronny Eriksson tog en eldshow vid. Bilden är från den.

 

13/9- 18/9

Hämtade hem kalvarna från sommarbete nu i lördags. De ville inte gå in i transporten frivilligt. Jack fick hjälpa till och ett lasso var också till hjälp. Nå de verkar trivas i den nya hösthagen med mycket gräs i. De går tillsammans med bagglammen. En dålig mobilbild får visa dem här intill.

Håller på med skörd av potatis och skruvar på växthuset när jag får en stund över. I söndags tog jag ett bastubad igen. Det är så skönt att vara i den heta värmen, gå ner i åvattnet och mitt i allt vara ensam med sina tankar. 

Annars märks det  på morgonen att mörkertiden är på gång. På kvällen är det likadant. Men visst är det skönt med årstidernas växling. Nu börjar färgprakten.  

 

5/9- 12/9

Har haft en vecka med full fart, som vanligt. I helgen fick jag hjälp med att montera takluckorna till växthuset. De flesta är på plats nu. Det börjar bli hög tid att beställa plasten så den kan komma upp innan det blir för kallt.

I fredags kom Ida och John hit så jag gick en sväng i trädgårdslandet och hittade lite av varje som blev till en soppa, spiksoppa bukar jag kalla den typen av soppa. Skörden av potatis pågår lite då och då liksom efterskörd av broccoli.

Märkligt att tempot i allt som behöver göras, i alla fall som vi tror, ökar i takt med att dagarna blir kortare. Nå efter skördetid borde det bli lugnare. 

Det sägs att ingen ångrar att man arbetat för lite när man ligger på dödsbädden. Varför måste då, som jag hörde idag på radion, till och med en trettonåring ha full koll på hur mycket han måste pensionsspara i hela sitt tänkta yrkesliv? två tusen koronor i månaden hade han kommit fram till.

Är det verkligen vårt samhälles samlade politiska vilja att livet ska gå ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt och oroa oss för ålderdomen till den grad att till och med barn måste planera för sin pensionering???

 

27/8- 4/9

Har jobbat lite med staket, så pass att jag kunde ta hem bagglammen. Skönt med full kräm på elstaketet.

Hönorna har gäckat mig en vecka genom att på något mystiskt sätt ta sig ut. Åtminstone fem sex hönor har  varit utanför hönsgården när jag kommit hem. Tillslut efter flera vandringar runt staketet hittade jag ett litet hål som de använde. Nu har de hållit sig inne de sista dagarna.

Har en ambition att montera vädringsluckornas ställningar till växthuset så fort som möjligt. Jag vill gärna ha på plasten innan det blir kallt. Det skulle vara så roligt att kunna odla i det stora växthuset till våren.

Det är så härligt att gå ut i grönsakslandet och skörda och äta. Mycket sallader med spetskål som bas blir det. Har även börjat ta upp potatisen. Sorten Amandine ser riktigt fin ut. Det är den jag börjat med. De är lagom stora och mängden får duga.

Bastubad blev det i söndagskväll igen. Det är så skönt att elda i kaminen och ligga på en lave och slöa för att gå ut och ner i dammen när det blir lite varmt. Hade riktig värme i går. När jag öste vatten på stenarna nöp det längre än vanligt och hetare i skinnet. Det är gôtt det!

21/8- 27/8

Är bara tvungen att lägga upp en bild från den plats jag njöt av solens kvällsvarma strålar den sista semesterveckan.  

Natten mellan lördag och söndag eller tidig morgon, klocka noll fyra trettio ungefär, väcktes jag av att hönan och kycklingarna som är i en bur på gräsmattan framför huset började kackla så väldigt. Jag gick upp och tittade. Mycket riktigt en räv ville in och få en stek. Jag schasade åt räven som försvann till skogs. Skönt att krypa ner igen. Somnade för att väckas ca en timme senare av mer kackel. Jo räven var tillbaka. Hm, bäst att skicka Jack på räven tänkte jag. Gick ner och släppte ut Jack, som undrade varför han skulle ut så tidigt och tydligen göra ett uppdrag. Han virrade runt lite intill köksdörren. Räven såg Jack först och funderade en stund. Så fick Jack se räven och det blev en rivstart på jakten.

Aj då, Nu skulle jag få vänta på att Jack kom hem igen. Men redan efter två minuter kom han glatt travande och var rätt så nöjd med sin insats. Det var jag med.

Vi gick till våra respektive bäddar och sov en stund till. Det verkar som om räven tillsvidare har insett risken med en hund i hasorna.

Fortsatte lite med växthuset i kväll. Men pysslade nog mer med rosorna i rabatterna.

 

 

 

13/8- 20/8

Nu är det slut på semestern för denna gång. Har lyckats med att ta ett morgondopp varje dag innan frukost. På vägen från badet till matskålen har jag plockat hallon att ha i filen. Lyx kallar jag det.

De sista dagarna sjönk vattenståndet i ån till nästan som det brukar vara så här års. Semestervädret för min del har ju varit riktigt soligt och fint, lyx det med.

Tog en fin paddeltur i Gränssjön i torsdagskväll. Stilla i luften, stilla i vattnet. Bara det stilla suset från naturens olika rörelser. En lom lät någonstans. Solen stod två fingrar över Kindlahöjden där jag gled fram sittandes i kajaken. Jag lade ner paddeln och bara njöt av stillheten och ron, också lyx. Jag tänker att detta är den musik jag gillar bäst, naturens egen. Så ljuder plötsligt över sjön tonerna från, just det, en känd glassbil. Snacka om miljöförstörelse, inte lyx, men kunde varit en reklamfilm för bolaget i fråga.

Nå glassbilen blev tyst och den fina kvällen kunde fortsätta avnjutas på en klipphäll i kvällssolen vid vattnet. Det är lyx.

Äntligen har jag fått möjligheten att besöka Örebro läns högsta punkt. Älvhöjden i Ljusnarsberg. Väl värt en liten promenad. Ta med matsäcken och sitt kvar en stund.

Och roligt var det att komma tillbaka till arbetet och träffa arbetskamraterna och resultatet av deras idoga arbete under mina sköna semesterveckor.

En intressant gynnare hittade vi när vi plockade blommor i rabatterna. Se bilden intill. Längden är ca sju - åtta centimeter. Ser ut som en minikrokodil. Men vad är det för larv?

 

9/8- 12/8

Det är märkligt, i år har åns vattenflöde i stort sett varit konstant hela sommarhalvåret. Så här års brukar det vara väldigt lite vatten i ån. Är det bara regnet i sommar som gör det?

Björn och jag paddlade kajak i Dammsjön i går kväll. Vi såg på stenarna vid strandbrynet att det ofta är cirka trettio till femtio centimeter högre vattenstånd än vad det var nu. Vet också att det kan vara betydligt lägre. Nå, vi såg fiskgjusar som seglade runt omkring oss. Vid turens slut fick vi även se ett par hägrar som avbröt kvällsfisket.

Helgen gick åt till att fylla en container med skrot. Det blir mer lass. Men skrotet vill inte av gården. Ett vagnsunderrede slog sönder framrutan på traktorn, det blir nog dyrt om inte försäkringen gäller. När vi skulle såga bort lite småträd gick startsnöret till motorsågen av och lite andra sådana små incidenter tyder på att skrotet vill få återgå till sin naturliga form i fred. Men, vi får väl försöka övertala det att det bör återanvändas.

Berättarladan i Sunne, Västanå teater, fick ett besök i veckan. En härlig och tänkvärd föreställning av Molieré, Misantropen avnjöts. 

Avnjöts gjorde även kräftor i årets traditionsenliga kräftskiva i Olle och Maggans lada. Alltid lika trevligt att sitta tillsammans och äta och prata. Dagen efter fick hönorna en skottkärra med kräftskal att kalasa på. De var nästan slut senare på kvällen när hönorna nattades.

Ida, Björn och jag hann även äta lite lunch i Korslund och provelda i köksspisen samt planera hur vi ska gå vidare i renoveringen av övervåningen. Frontéspeisen står på tur nu. vilket bland annat innebär rivning av skorsten till under tak för att kunna fixa rökkanaler i den andra skorstenen. När det blir gjort återstår att se. Ida hade i veckan besökt Gysinge och då förstått varför Ninni och jag alltid sparade på alla så smidda spikar och krokar etc.

 Liksom varje år är det några som vill köpa stugan. Men den är inte till salu på många år hoppas vi. Så småningom ska man kunna få hyra stugan veckovis har vi tänkt. Förutom att vi själva behöver den som reträttplats från det dagliag livsbruset. 

 

 

4/6- 6/8

Mycket vatten har runnit under broarna i Danshyttan i sommar liksom i övriga riket. Har sen semester som inleddes med första åbadet för i år. Morgondopp alltså i stället för duschen. Så här en vecka in konstaterar jag att det blir lättare för var morgon att doppa sig.

Ett par dagar på gotland blev det i Juni. Anldeningen var en systerdotters giftermål med en gutepåg. Äntligen blev det av att få komma till sagoön. Har längtat dit sedan jag läste om ponnyklubbens äventyr på gotland som barn.

Jo det är vackert med blåeld utefer vägarna och kornvallmo i åkerfälten. Hoburgen och trakten runt omkring var helt i min smak. Likadant med jungfrun i norr. Visby, tja en trevlig stad. men städer överhuvudtaget är inte min första prioritet. Brölloppet, det var riktigt trevligt!

Intill finns en bild från en efterfest i brudens föräldrahem för de som inte kunde vara med på gotland och så några av oss som kunde. Gott och trevligt det med.

Blå bergen med förgrund av blommande rapsfält är inte en helt fel vy från köksönstret. Så kan det vara på landet.

Håller annars på med att få upp stommen till växthuset. nu ska bara resten av bågarna resas. Ska bli klart innan semestern är slut. En del andra måsten som inte är lika roliga kanske får vänta till efter semestern. Högst på prioritetslistan har jag satt. Ta det lungt och det är jag rätt så bra på. 

 

21/5 - 3/6

Plantering och sådd av grönsaker har präglat den senaste veckan, lite sent men det brukar räta upp sig. Jack visade att han kan valla kossor och kossekalvarna förstod vad han menade. De har gärna hoppat över staketet flera gånger. Gräset är grönare....

Tog ett bastubad i gårkväll (lördag) så skönt att höra veden knastra i kaminen, blåsten och ovädret på utsidan. Att då ligga och slumra på en bastulave allteftersom temperaturen stiger är skönt. 

Staket och staket och plantering och plantering ligger framför den här veckan.

Till Kyrkogården fick vi en första blomleverans nu på morgonen (3/6). Ska bli spännande att se hur det blir då vi beställt en hel del nya sorter och dragit ner på gamla

4/5 - 20/5

Bonderiet tog fart med  att kalvarna en måndagsmorgon såg så pillimariska ut. Vid middagsdags tog de tillfället i akt att hoppa över boxgrindar inne i ladugården, hjälp att öppna dören fick de nog av hästen Stjärna. Sedan var det fritt fram för friluftsliv för kalvarnar Bella och Donna. På kvällen fick vi kontakt med dem vid Skomakartorp tre kilometer hemifrån. De övervägde om de skulle komma till den där som gett dem mat hela vintern. Men bestämde sig för att få leva frilufsliv så här i vårtider  i alla fall.

Hela veckan gick åt till att leta efter dem på kvällstid efter jobbet. De rörde sig på ett stort område av spåren att dömma. Lördagkvällen var Agneta och jag ute igen och hade sett färska spår. Vi bestämde oss för att kolla Skomakartorp igen. Jubel! de stod på åkern utanför en fårhage. Hem efter staket och med behörigt avstånd lyckades vi stänga in dem. Vatten och kraftfoder placerades ut och så hem för att sova. Ett par dagar gick åt till att bygga upp förtroendet igen. Till slut gick det att få dem äta från lastrampen till hästtransporten. och stora grindar skulle göra det lättare att få dem fast. 

I onsdags följde Ida med mig för att stänga in dem men de hade då passat på att rymma igen. Starka eder for över mina läppar. Nå till slut hittade jag dem i Gränshyttan där jag fick in dem i en hästhage. Vi hämtade transporten och grindarna. Döm om min förvåning när de sedan kommer löpande för att ta del av godishinkens innehåll. Nu går de i en liten fålla inne i vår egen får- och hästhage. De till och med äter ur handen. Planen är att de ska få tillgng till hela hagen på tisdag kväll.

Annars är det bara fullt upp med vårsysslor och reparation av skorstenen på Korslund. Ida och Björn var hemma även i helgen som gick.

10/4 - 3/5

Märker att tiden flytt. De sista veckorna har bara varit deklarationer och deklarationer. Det kändes som att bli utsläppt på grönbete när de äntligen var klara.

Våren har börjat ta tag i tillvaron igen. något nytt nästan varje dag tittar upp ur fjolårsgräs och i rabatter.

Barnen, jo de är barn fast de är vuxna, var hemma över valborg och förstamaj. Det hackades hål i muren på Korslund för att fixa till skorstenen så den blir tät. Det blir rördragning senare i maj. Björn körde gödsel med några incidenter som löstes. Vi åt gott och kunde få sitta och prata lite också.

Ida tog sig an plattläggning tillsammans med Adelinne och John. Det blir ett fint mönster på sittplatsen utanför huset. I växthuset, det lilla, är det fullt med plantor både högt och lågt. Rädisor och sallad finns att äta tack vare Agneta.

Själv gick jag nog mest omkring och var lagom onyttig som jag brukar. Någon ska ju vara det med.

 

 

26/3 - 9/4

Nu har tibasten äntligen slagit ut. Det visar sig att det har dykt upp en hel del små tibastplantor nere vid ån. Vi räknar till tjugo stycken åtminstone. Doften är helt underbar. Men man måste hålla näsan helt nära blommorna för att känna doften. Tranorna har visat sig, tidigare hördes de bara.

Björn kom hem påskdag och annandag. Han har hjälpt mig med att börja resa växthuset. Jag vet att det kommer ta sin tid att få allt färdigt. Men det är så roligt att i huvudet redan se det färdiga växthuset med allt det är tänkt att innehålla. Nå, först måste plastfolie eller begagnade fönster i tillräcklig mängd letas upp. Hoppas på det senare. Men det är iallaflall på gång efter lite drygt femton års mognad i en rörhög på lagårdsbacken.

Det är så många andra projekt som genom åren har konkurerat ut växthuset. men i år är det dags hoppas jag. Men just nu pockar bokslut och deklarationer på sin uppmärksamhet, tur det började regna. Inte bara för papperen utan för jorden framförallt.

15/3 - 25/3

Här kommer fler vårtecken: Sommargästerna anländer på veckosluten, tranorna vid Gränstjärn har återvänt, morkullan strök över mig vid en kvällspromenad i veckan, blåsipporna slår ut, krokusen tittar upp, bina flyger, myrorna i växthuset har vaknat de också. Lammen föds och ropar efter sina mödrar. Nässelfjärilarna flyger de med och en förskrämd vår groda hade letat sig in i ladugården i kväll.  Kniporna i dammen har anlänt och tar sina flygsvängar när de blir varse människan.

Själv har jag haft semester och tagit ut skönsittarstolen ur växthuset för soliga middagsslumrar. Vinterjackan byts med emellanåt ut mot sommararbetsjackan. Men än så länge har jag yllemössan på huvudet, än så länge är det vinter, säger mor.

Har under semestern gjutit plintar till det nya växthuset. Hoppas kunna börja resa det snart. Har även sågat lite timmer till plank och även lite hemved. Men en del måsten har jag lagt åt sidan. Får försöka ta tag i dem på kvällarna som kommer denna vecka. 

Tibasten tvekar dock, även om knopparna har svällt lite grand.

29/2 - 14/3

Har börjat spana efter vårtecken. Senast idag såg jag den första tussilagon på vägen upp mot mor Söderbergstugan. Snödropparna tittade upp i slutet av förra veckan. Fler lökar är på väg upp och tibasten blommar säkert inom en vecka som det ser ut nu.

Konstaterade i helgen att i år blir det ingen motorcykelåkning. försökte sitta på den men kan inte använda vänsterfoten självständigt ens för att växla. Lika bra den får stå i år. Nästa år kanske det går igen. Ridningen är det likadant med vad jag förstår. Men det är skönt att småprata med hästarna i alla fall.

Källarförvarade fuchior har tagits fram. Det finns lite liv i dem vad det ser ut som.

I natt och i morse hörde jag ugglorna hoa och kvillra. Det är nog vår i luften i alla fall. Det kanske var därför jag "ilsknade" till och lyckades prova lite hambo på folkdansen senast, utan att ramla ihop.

23/2 - 29/2

Fick ett tråkigt besked om att en bekant i frankrike dog i veckan. Det har påverkat mina tankar en del de senaste dagarna.

För att ta mer tråkigheter på en gång. Jag har under en tid haft lite bekymmer med min vänstar höft, artros enligt röntgen. Men det har varit uthärdligt fram till för några veckor sedan. Benet låser sig ofta om jag har suttit. Ont är bara förnamnet när jag ska räta ut det. Att dansa hambo fick jag abrupt lägga av med mitt i en dans.

Nå annars har det faktiskt varit fina dagar nu ett tag med sol och efterlängtad snösmältning. Tomatplantor har börjat sticka upp sina små blad. Sorten är en som jag fått frön från min bekante i frankrike av.  När vi äter av hans tomater i sommar ska jag minnas honom. Och jag kommer att ta frön från dem för att kunna få den goda tomaten fler år om det blir så.

 

 

16/2 - 22/2

I morse kom det första lammet för  i år. Såg på Jack att det var något som inte var som vanligt hos fåren. Han flängde inte på samma sätt som han brukar. Hans rörelsmönster och minspel avlöjade att det kunde vara lamm på gång. Det var det, en liten bagge.

I söndags var vi och såg isskulpturer på sjön intill Stjärnfors i Hällefors. Det var intressant att se alla skapelser som byggts upp. Bland annat ett knippe lotusblommor, en älg ett par broar.

Lördagkvällen ägnades åt min minsta lillasysters 50-årsfirande. Dagtid försökte jag hinna göra något annat också här hemma. Lekte lite bonde ett par timmar.

Såg i en nättidning att Reinfeldt ville införa en skatt på fattigdom. För om man beskattar fattigom med en punktskatt så vill ingen vara fattig. Den som då är fattig ser till att  bli rik istället. På så sätt försvinner fattigdomen i Sverige. Häpp!

Hm, inte var det första april heller.

 

8/2 - 15/2

Kan man tänka sig. Hann med tre årsmöten i helgen. Det har varit några revisionsberättelser för övrigt att sammanställa efter fullgjort uppdrag.

Nu är det lite andra bokslut som ska fixas också. Egentligen börjar det klia på allvar i odlarfingrarna. Det är roligare än siffror. Fast siffrorna kan ju vara ett sätt att beskiva hur odlingen fortskrider eller hur det gick.

En fundering jag börjat grunna på är allt bråk om att Grekland ska skära ner här och där. Sparka folk i samhällsorganisationen, sänka människors löner etcetera. Blir det inte svårare att få igång hjulen igen i Grekland och för den delen i övriga Europa om Grekernas köpkraft i gemen ska sänkas så totalt för att "rädda" ekonomin. Är det verkligen småfolket som ska ta smällen? Är det de som levt över sina tillgångar?

Det kanske finns andra smartare lösningar på krisländernas problem? Nå, skönt att ljuset återvänder hit till höga nord. Fick ett roligt besked vad det gäller mitt arbete i går. Ska bli spännande att få genomföra den grejen. Så småningom ska jag berätta. 

30/1 - 7/2

Kallt blev det så vi vet att vi bor i gränstrakterna till polarland. Fruset lite här och var, bland annat i ån som brukar få ett rejält islock när det blir tillräckligt kallt. Bruset från ån dämpas. Intill  hör man att vattnet trots allt rör sig där nere under isen.

Då fick vi höra det i alla fall jag befarat länge. Reinfeldt vill att vi ska höja pensionsåldern till 75år. Ska bli intressant se utslitna undersköterskor göra sin sista dag för att nästa dag själva sitta på hemmet.

Visst en del vill nog arbeta kvar. De flesta blir nog tvingade av ekonomiska skäl. Det spar på det allmännas konto så skatten kan sänkas ännu mer för den som arbetar. Arbetslinjen fullt ut kanske det kallas. Fast då skulle vi väl återinföra barnarbete igen i konsekvensens namn.

Vore det inte mer smakfullt att låta de som till låga löner slitit ett helt arbetsliv få en pension motsvarande medelinkomsten för svensken åtminstone? Som tack för väl utfört värv om inte annat. Vem ska betala? tja, kanske ta bort något jobbskatteavdrag?

Det handlar om vilket samhälle vi vill ha, det med monoplospelets regler eller det där livet och människor ses som viktiga för sin egen skull.

 

22/1 - 29/1

En fin vintervecka blev det. Än har inte solens ökande tid över nejden var dag gjort att det går göra så mycket ute som jag vill på kvällarna när ordinarie arbete är klart. Sakta men säkert förlängs dagen med några minuter var dag i alla fall. Det är det som gör livet lite hoppfullare. Är det så rent allmänt att ju äldre man blir så tycker man mer och mer att vintern är besvärlig?

Det är ju fint med snön som lyser upp. Kyla i lagom mängd brukar ju vara rätt så ok. Men ändå, nu längtar jag till våren och försommaren. Fick äntligen ut granen ur huset. Jag hör till dem som inte vill julpynta före 23:e december. Julhelgerna ska få vara ifred med sina tillbehör. Har svårt att förstå varför man ska julpynta redan till första advent eller Lucia. Då är det ju advent. Nu är det oxveckornas tid. Då får vi väl kämpa på så gott vi orkar.  Så här års borde nog vi nordbor ta det lungt och följa naturens rytm. Men i den heliga tillväxtens namn ska allt och alla pressas till sitt yttersta, utom de som inte "får" vara med eller slås ut av tempot, de ska förtryckas istället. Vad är den heliga tillväxtekonomins yttersta mål? Har svårt att se att det är att människan ska få leva i harmoni med sig själv, varandra och den övriga skapelsen. Nej, den har nog mer av monopolspelets enkla regler som mål vad än dess överstpräster säger.

Nå, jag gör väl som Luther. "Planterar" ett träd även om världen ska gå under i morgon. Tog en bild på de nyss "planterade" träden. Ser fram emot att få skörda frukten så småningom.

Gör ett nytt försök att sova så länge. Må så grankott!

 

16/1 - 21/1

Nu har kalvarna fått namn. Den vita heter Bella och den svarta Donna, BellaDonna. Tja det är ju också en slags blomma. De börjar så sakteliga bli lite nyfikna på den där figuren som brukar lägga fram maten. Så småningom blir de säkert tama. Nu verkar det som om vi ska få en vecka med stadig vinter. Det är ju Hindersmässveckan som brukar vara den kallaste vad jag förstått. 

Nu är det hög tid att dra igång bokslutssäsongen så den kan vara klar i god tid innan våren. Måste bara erkänna att det är lite segt att komma igång. När det väl är igång brukar det trots allt vara helt ok det med.

Desto roligare är det att börja tänka på odlingar av olika slag.

10/1 - 15/1

Det mest spännande som hände veckan som gick kanske var hämtnigen av två små kvigkalvar, en helsvart och en helvit. Det är många år sedan vi hade någon ko här på gården. Nu är det dags igen. Om ett par år hoppas jag att de nedkommer med varsin kalv. Det blev lite rodeo när jag skulle ha in dem i ladugården här hemma. Lasso kom väl till pass för att till slut få in dem i rätt box. nu blir det till att försöka få deras förtroende så jag  vågar släppa ut dem på bete i vår. Vad de ska heta är frågan som bryr huvudet emellanåt. Förslag?

I fredagskväll testade jag att dansa en hel kväll, blandat "modernt" och gammalt. Tyvärr gav det efterräkningar i min vänstra höft som har krånglat ett bra tag trots ett väldigt bra golv i Stripa. Lördagen var en pina. Men jag tänker testa med lite folkdans i alla fall. Måste se var gränsen går för att det är värt efterräkningarna.

Har börjat försöka få ordning på en kartbild över själva trädgården här hemma , så det lättare ska gå att planera de olika delarna. Det är ett roligt jobb.

 

3/1 -12 - 9/1 -12

Snö, slask o minusgrader om vart annat. Men i Söndags fick vi chansen att ta en härlig skridskotur på Glien. Start och mål vid Resta. Gammelbo blev vändpunkt med varm saftpaus. Fin is, fint väder och trevliga åkkamrater gjorde dagen helt fantastisk. Hundarna Jack och Truls var med och sprang bredvid oss. De njöt också av att få röra på sig.

Senare i natt när ögonen skulle till att slutas för sömn hördes Lodjuret skrika precis ovanför gården. Kanske bara femtio till hundra meter bort. Ställde mig i fönstret för att eventuellt få en skymt av lon i fullmånens sken. Strax fick jag se något röra sig i skuggorna vid lekstugan. En stor räv var det. Den traskade i sakta mak över gårdstunet.

Det brukar gå livat till i skogen, om nu någon trodde något annat.

 

28/12 -11 - 2/1 -12

Nytt år igen. Nyårsfirandet inleddes traditionsenligt sedan 31 år tillbaka med en nyårsbön i Öskebohyttans missionshus. Ljuset var årets tema som det funderades och sades lite omkring. Fullsatt var det, roligt!

Tidigare på dagen hade Agneta, jag och hundarna gjort en promenad runt Gränstjärn i det rimfrostdekorerade landskapet. En bild här intill får illustrera dagen. 

Jack blev mycket fundersam och avvaktande uppe på kullen ovanför Gränstjärnsäng. Han kom till husse och talade om att det var något otäckt längre bort i skogen.

Tillabaka på jobbet igen och en till fyradagarsvecka innan oxveckorna tar vid. Diverse underhåll och rapporterande står på schemat de dagarna.

Ser fram emot att dagarna ska bli längre så att det kan bli lite ljust även när jag är hemma. Lättare att få något gjort utomhus då.

 

 

 

19/12 - 27/12

Det blev ljusfest den 22:a med ett lyckat eldexpriment och trevliga gäster. Under veckan före jul högg Sveaskog ner "vår" svampskog alldeles intill vår egen skog. Det blev ljust och när stormen kom gick en del granar i vår skog, som nu saknar skydd, ner. Det blir till att ge sig ut någon helg och ta rätt på vindfällena.

Julen var lung och skön med mat och final i julkalendern. Det var en kontrast till förra årets stora julsällskap på aderton vuxna personer då och tre i år. Bägge storlekarna på julfirarsällskap har sina förtjänster. Julotta i Ösekvik och syskonträff, i alla fall delvis, hos syster Maie. vädret var ok för mig som hade snöjour i julhelgen. Ingen utryckning behövdes. Hade skrapat och sandat upp alla vägar och parkeringar den 23:e för att låta tövädret göra resten.

 

13/12 - 18/12

En vecka till av seghet i kropp och skalle, mer än vanligt, på grund av förkylningen. Har i alla fall bakat saffransbullar och linfröbullarna som hör julen till. Högg julgran alldeles för tidigt. Den brukar vi hugga den tjugotredje. I år hinnar jag inte hem och ut i skogen innan mörkret faller på.

Nå den gran jag sett ut åt broder Bengt med familj stod i vägkanten. Men det var för sent ,någon hade varit där och sågat ner den redan. Stubben var närmre metern hög. Bengt behöver en stor gran till sitt hus. Den som stal granen behövde uppenbarligen bara en standardgran. Första gången jag vet att jag blivit bestulen på en gran. Nå vi hittade en annan åt Bengt och familjen som fick duga. Själv hittade jag en liten ruska som var ok och Agneta valde ut en till sig.  

Vi får se om jag pga förkylningen orkar genomföra den numera traditionsenliga ljusfesten vid midvintersolståndet den tjugoandra. Om, så blir det klockan 19.00 om aftonen den dagen.

Är det fler som gillar årets julkalender på TV. Jag älskar den.

28/11 - 12/12

Det blev vinter nu. Själv drabbades jag av en rejäl förkylning. Låg i stort sett däckad ett par dagar. Fick kämpa mig upp för att se till så djuren fick den mat de ska ha. Resten av tiden sov jag. Det var länge sedan jag var så sjuk.

Nog med det. Har lyckats baka ut ett par plåtar med pepparkakor. Så pass att det nog räcker över jul. Det doftade fortfarande pepparkaksbak i dag när jga kom hem från arbetet. Saffran var det svårt att få tag i just nu, konstigt. Nå det ordnar sig nog. Ett klassiskt bullbak med saffran och karedemummabullar ska det i alla fall bli. De speciella "julbröden" vill jag nog också ha. Annars tänkte jag ta det lite lungt med julstök och i stället satsa på att ha det gôtt. En hjälp att må bra fick jag av väremteknikern som lyckades hitta en liten stängd kran som när den öppnats gav en betydligt behagligare värme i huset igen. Härligt med så engagerade tekniker som jag har lycktas få.

Folkdanslaget var attraktionen i Lindesbergs lucköppning den 5:e december. Jag kom i sista minuten. Det var kul att dansa "pjäxdans" på gatan utanför stadshotellet.

Jo, förra helgen var det storkalas då en svåger firade di femtio. Kul att träffa en massa gamla bekanta som jag annars inte ser.

 

21/11 - 27/11

Den här helgen blev det lite höstbestyr med bland annat in med utemöbler och odlingsdukar.

Fåren var jag tvungen att hålla inomhus. Trots nya ensilagebalar så fort den förra börjar tryta är det tydligen trevligare att ta sig en tur i byn på dagarna. För att sedan återvända innan husse är hemma och ser att, jodå vi får är här i hagen.

Testade att släppa ut dem på lördagen. De tittade lite på ensilagebalen som hästarna för övrigt knaprade glatt på. Nä, vi tar oss en sväng tänkte de och började förbereda sig för höjdhopp över fårstängsel. Det var lika bra att ta in dem igen

14/11 - 20/11

En Jackepisod till (se tidigare inlägg för den förra). Agneta ringde en morgon och var bekymrad . Jack kom inte tillbaka när hon kallade in hundarna efter att de varit ute en stund. Hon hade kollat vid hästarna men ingen Jack. Hade även pratat med en granne. Jack lyste med sin frånvaro. Hm tänkte jag. Jag kanske måste åka hem och leta jag med. Men så kom jag på att hon kunde lägga ut en jacka, som jag brukar ha på mig, på verandan. Han brukar ju ta en av mina tofflor och gosa med när han tycker sig övergiven. Han skulle säkert dra sig hemmåt och då tycka att husses jacka kunde kännas som en bra plats att vänta på. Så kunde vi göra kom jag på och sade det till henne. Precis som vi skulle till att avsluta samtalet drog jag mig till minnes en liten detalj. Jag hade ju tagit med Jack till jobbet när jag åkt. Han satt ju i bilen. Så kan det bli när novemberskuggorna far omkring en.

I helgen som gick var barnen hemma. Skönt att få vara tillsammans och prata, äta och promenera en sväng till Korslund. Vi var till Ninnis grav också och tände ett par ljus.

6/11 - 13/11

Ännu en vecka med hösthögtryck för det mesta. Mörkt när jag åker till jobbet och mörkt när jag kommer hem. Det passar fåren bra, de kan ta sig lite promenader på andra sidan stängslet utan att jag ser det. Det finns ju gott om foder i hagen, ensilagebalar. Men grönt gräs är grönt och det är oftast godare utanför staketet.

Jack spelade mig ett spratt i fredags. Han brukar sitta i bilen när det är plusgrader ute. skuffen i kombin är hans plats. När jag kom för att öppna och lägga in lite saker vid arbetsdagens slut fanns det ingen hund där bak. Jag vet att jag släppet in honom efter lunchpromenaden. Lätt panik, var har han tagit vägen?  En arbetskamrat såg var hunden var. I framsätet. Han hade lyckats trassla sig förbi hundgallret p ånågot sätt. Inte ville han lämna passagerarsätet heller. Mycket motvilligt intog han den plats han ska ha vid färd i bilen. 

 

3/5  -  6/11

Det blev sommar. Den gick i ett rasande tempo. Nybesiktigade bilen brakade ihop elektroniskt. Bra anledning att åka MC hela sommaren. Till slut behövdes en "ny" bil för att kunna dra hästtransporten.

Har med åren blivit alltmer ointresserad av bilar. Dess uppgift är att ta mig från punkt A till B på ett trafiksäkert och på billigast möjliga sätt totalt sett. 

En resa till Monets trädgård var en höjdpunkt vid  Parisresan i höst. Nu är November här med mjukhet och mildhet i luft, ljus och vind. Björkarna är redo för dvalan och väntar på våren med sina lila knoppar. Skönt med bastu eller varmt karbad emellanåt för värkande leder och sinnen som behöver få lugn och ro.

Jomän.

29/3 - 3/5

Det långa intervallet sedan sist beror till stor del på deklarationer och bokslut. Nu är deklarationeran inlämnade och bilen till slut fixad efter diverse strul och lyckliga lösningar. Nu rullar den ett år till, kanske. Kupéfläkten lade av igen så nu är vi tillbaka på ruta ett. Får se om den går att få igång igen, annars blir det nog en annan bil i höst när kylan återvänder. Men nu är det vårbakslag med kyla och snöbyar.

Fuschiaplantorna visade sig ha överlevt allihop. Den sista visade lite livstecken i söndags. I växthuset har vi redan skördat sallad, rädisor och dill. Fjolårets marodör finns också kvar. Vitlök, musälla och musskrämma verkar bara ha begränsad effekt.

Stjärna och jag var på kurs i påskhelgen. Det är så roligt att få jobba med henne. Ida och Björn passade på att måla i ett vindsrum på Korslund och städa av utomhus. Valborg hade Agneta och jag tänkt åka till en vårbrasa men en liten kvällspromenad slutade med att vi försökte få fåren att gå över "fårbron" i en och en halv timme med Jacks hjälp. Till slut fick jag dra några tackor över för att de andra skulle hänga på. Det var en seg ketchupeffekt. Det blev vår "valborgseld".

Blev påmind om att jag har ett facebookkonto (ansiktsbokkonto) här om dagen. Har glömt lösenord etc. så jag kan inte logga in. Jag har  inte riktigt förstått vitsen med facebook. Tydligen något man kan leva utan, eftersom jag inte saknat det. Desto roligare är det att jobba med vårsysslor på kyrkogårdarna. Blommor poppar upp lite här och där. Andra stoppar vi ner. Räfsan har varit mitt verktyg en stor del av april. Nu när dagen "Deklaration" äntligen är över, ska det kanske bli tid över för sådant även här hemma. 

 

21/3 - 28/3

Sommartidblev det också. Mina till synes förtorkade fuschiaplantor som stått i källaren hela vintern har kommit in i värmen. De har sett helt döda ut ett par vckor nu. Idag visar de, i alla fall hälften av dem, att de lever. Roligt!

Mindre kul var det i går kväll efter bastubad. Bilen togs en bit för att slippa släpa veden över snöhöljd åker så långt. När jag skulle till att parkera hemma ville jag känna ABS:en och trampade till på bromsen. följden blev att pedalen sjönk till botten. Suck brott på en ledning eller så. Mycket riktigt bromsslangen till höger frambroms hade rostat så pass i en skarv att den bras helt. Dubbelt suck för i morgon tisdag var det tänkt att bilen skulle besiktigas. Nå tur var det att det inte hände i trafiken.

Ny slang är beställd och ska monteras och ny besiktning bokas i stället för den avbokade tiden.

Men våren är på gång! såg krokus i fredags utanför församlingshemmet i Kopparberg. Hemma ligger snön djup än. Våren blir längre när det är på sånt vis. Bra va!

 

16/3 - 20/3

Fredagen blev en dag med oplanerade ändringar i schemat. Snöröjningen stökade till det för oss när det gällde  inplanerade uppgifter. Till slut var vi i alla fall i fatt och allt hade gått bra. Skönt, då kunde man gå till helgvila med ro.

Planterade om en hoper småplantor i går. Bland annat nästan hundra små sparrisplantor. Blev förkyld i veckan, vilket jag inte varit på några år, tror jag. Konstigt vad vattenhinkarna till djuren blir tunga direkt. Tjugolitershinkarna till hästarna brukar inte vara något problem. Nu blev det till att ta i.

I dag försökte Agneta och jag ta en skidtur. För mig blev det rejält klabbföre efter ca femhundra meter. Det blev en kort tur som slutade på verandatrappen med kaffe och apelsin i solskenet. De första svanarna hördes och sågs idag. Fyra stycken. Tänk, i morgon är det vårdagsjämning! . 

9/3 - 15/3

Ljuset återkommer med flera minuter var dag. Härligt! I morse var det nästan ljust redan vid femtiden. Det är då jag brukar gå upp för att hinna med djuren innan det är dags att åka till Kopparberg. Men idag bar det av till Uppsala på kurs om gravskötselavtal etc. Mycket intressant.

I helgen hjälptes Agneta och jag åt att plantera om en hoper gurk- och tomatplantor. Det blir överfullt i växthuset så småningom.

I veckan har jag annars arbetat med mer inventering av vilka träd som behöver lite extra ompyssling på kyrkogårdarna. Så fick vi digitala kartor också. Kartor har jag alltid tyckt om, och digitala är inte något undantag visar det sig.

John Blund strör sitt sömnpulver runt mig känner jag tydligt. Vårvinternatten lägrar sig med lysande månsken. Undrar om Ugglorna tänker börja leva om snart. Har hittills bara hört en.  

 

2/3 - 8/3

Ett ljus tände jag efter jobbet på Ninnis grav den andra mars. Hennes födelsedag. Sedan åkte jag till Ida. Skönt att prata lite med henne och se de bilder hon tog under resan till Nya Zeeland. Helgen som gick kom Björn hem. God mat blev det tillsammans med honom och Agneta. Fick lära mig skillnaden på fransk och engelsk rostbiff. Fransk är god! Det var det vi åt. Växthuset fick ny hästgödsel nedgrävd och värmen har börjat stiga i jorden. En skidtur hann vi med också. I dag sådde Agneta de första testfröna. Hoppas det snart finns rädisor etc.

På jobbet planerar vi för fullt för översyn av träden. Döda grenar ska bort och några träd behöver nog också bort av säkerhetsskäl.

Så veckans fundering i it-rymden. Vad är det som håller ihop ett samhälle, typ Sverige? Vad ger samhället legimitet? 

Viktiga pusselbitar tror jag kan vara tanken att omtanken och omsorgen om varandra, att alla behövs, att alla har rätt att känna trygghet i sin livssituation, på något sätt finns hos oss. Precis som vi i "den goda familjen" låter  var och en få det den behöver av den gemensamma kakan. Eller ..... just det, vilket ord var det nu igen? Kan vi fortfarande stava till det och tro på det? Nu blev det svårt igen!

 

21/2 - 1/3

Ett par riktigt kalla dagar blev det. Skönt att helgen fick lite mildare väder. Skidåkning både lördag för att hålla koll på bävern och söndagen för att se hur det der ut på Risbergsåsen. Bilen strulade i veckan också, generatorbyte hjälpte. Hämtade hem Hondan idag, synd att det inte är vår så man kan ta sig en sväng.

En hel del frön har grott. Gurka, tomater, rädisor, chili, sallad av olika sort och purjo, kul!  

Så till en fråga ut i rymden. Finns begreppet solidaritet idag? Om, hur definieras det idag? Om inte, är det ett obsolet uttryck som har passerat sitt bästföredatum någon gång på sjuttiotalet?

Hmm, det blev visst inte bara en fråga. Har du ett svar så svara gärna till e-postadressen ovan för eventuell publicering här.

Hur tänkte jag nu???

 

14/2 - 20/2

Kölden slog till igen nu i helgen. Därför var det läge att börja så de frön som behöver förkultiveras. Nu väntar vi på att tomater, purjo, chili, gurka och så vidare ska gro. Veckan på jobbet har bestått i allt från snöröjning till jordfästning. Däremellan har det varit arbete med rutiner för kvalitetessäkring, montering av hyllor  bland annat. Vid veckans runda för att titta till bäveraktivteterna stannade vi upp en stund på Gränstjärn. Tystnaden i stillheten där ute på den solbelysta tjärnen var helt fantastisk att att uppleva. Till och med Jack stannade upp en stund och bara tittade sig omkring innan han skuttade vidare i spåret. Tyvärr gick en bindning sönder för mig. Men eftersom jag är lte gammalmodig och har stövelbindning gick det rätt så bra att ta sig tillbaka hem igen.  

 

11/2 - 13/2

Det var inte lite snö som kom under fredagen. Hoppade in i traktorn sex och tjugo för att bara vara ur den kortare stunder under hela dagen. Var till Hörken bland annat och skottade snö med traktorhjälp. Hemma igen blev det snöröjning här också. Parkerade traktorn vid sextiden på em. Igår var det kundbesök och lite mer snöskottning åt grannar som blivit insnöade. Idag avverkades två årsmöten Öskeviks missionsförsamling och SMU. Efteråt blev det  god mat och trevligt småprat.  Agneta kom en stund på eftermiddagen, vi tog en skidtur Gränshyttan runt. Tittade till bävern som nu hade fällt en liten björk som släpats ner i boet under helgen. Skönt med lite fysisk aktivitet i friska luften. Vintern är fin när den är som nu.

 

31/1 - 10/2

Tiden går fort. Nu har vi testat en del traktorer och fått favoriter som jämkats samman till en gemensam etta. Återstår att se vad kyrkorådet säger. Mycket pengar är det i alla fall.  Svårt att välja rätt är det också

Den gångna helgen gick i konstens tecken. Vinterspår i Lindesbergs kommun. Det finns så mycket att se, höra och uppleva. Endast några saker hanns med. Södra delen av kommunen får vänta till nästa år. 

Just nu vräker snön ner och har så gjort hela dagen. Har kört en liten repa med traktorn. Kommer att ta den i morgon till jobbet. Den behövs där med om vi ska hinna med allt som behövs i snösvängen innan helgen.

 

25/1 - 30/1

Det ljusnar nu. Grönsaksfröna är beställda. Blomfrön och vallfrö är på gång de med. Även om vårkänslorna börjar göra sig påminda håller vintern sitt grepp. Årets inlandsis på gårdstunet ser ut att bli minst lika omfattande som fjolårets. Ska bli spännande att se om köksdörren bommas igen av svallisen i år igen.

På jobbet gjorde vi en liten utflykt till Örebro för att se alla fina nya traktorer. Några fick vi provköra och alla blev provsuttna och betygsatta. Vi håller på och byter traktor på kyrkogården nu. Den gamla är från 1988. Kokt korv, munkar och mackor höll oss vid liv under vår odyssé.

Lite blev gjort i helgen av allt som borde bli gjort. Men det var nödvändigt att sova ut också och ta en skidtur både i går lördag, då jag flängde på så fort jag orkade. Orkade mer än jag trodde! I dag blev det en sväng tillsammans med Agneta och en skuttande Jack.

 

15/1 - 24/1

Nu har vi kommit igång med folkdansen igen. Skönta att leda upp axlar, rygg och höfter i dansen. Så är det ju förstås trevligt att träffa andra människor i en glädjefylld aktivitet.

Lika kul är det inte att rensa avlopp som korkat igen. I duschen på nedervåningen har köksavloppet gurglat upp när diskmaskinen går. Med andra ord tvärstopp för att spola vatten tills jag samlat mod och kurage nog att gräva i gojan. Nu är det bra igen.

Betydligt roligare var det att ta en skidtur i går tillsammans med Agneta och Björn. Vi fick se färska spår efter en vinterhungrig bäver. Skaren som bildades under mildvädret, med en till två centimeter snö på, var perfekt före. Nå, Jack tyckte det var lite svårt när han trampade igenom. Men den listiga hunden lärde sig snabbt att läsa snön och hittade vägar som höll i den annars obanade snön. Roligt var det också att ha Ida och Björn hemma i Lördags. Vi gick igenom hur vi tillsammans ska förvalta gården och Korslund. Skönt.

 

3/1 - 14/1

Tiden går i spinn just nu. Skidåkning både tillsammans med andra och ensam har det blivit, några gånger i allafall. När jag är själv föredrar jag att lägga mina gamla sjuttiotalsskidor direkt på gårdsplanen och börja pulsa upp ett spår. Det ger benmuskelrna en rejäl pärs. Samtidigt får blodpumpen jobba. Miljön sparas då jag inte tar bilen för att hitta ett spår. Inte alla har det så förspänt. Kan dock känna mig som en kopia av Stig Helmer när jag åker tillsammans med de som hängt med lite mer i utvecklingen av skidutrustningen. Men det duger åt mig. Meningen är ju att flåsa en stund. Då ska det väl inte gå för lätt.

Snö är temat som tränger sig på även på arbetet. Snöröjning i olika former. Från sopborste till stora traktorn. På tal om traktor så är vi i en spännande tid på jobbet. Vi har just skickat ut offertunderlag för inköp av en ny traktor.

 Nu hoppas jag att det ska bli normalt intervall på de här inläggen från Danshyttan i fortsättnigen. 

28/12 - 3/1

Mellandagarna var det arbete som gällde. Nyårsbönen i Öskebohyttan, som traditionen bjuder, var välbesökt. Sedan tog det tvärslut med vad jag ska skriva. Tankarna fladdrar iväg åt annat håll än cyberrymdens informationsbehov från de djupa skogarna i bergslagen. Så kan det bli. Kanske är koncentrationen bättre nästa vecka. Under tiden, passa på att åk skidor så mycket som det går.

 

20/12 - 27/12

När jag kom hem den 23:e var köket fyllt av gäster. Skönt, julpysslet får vara tänkte jag. Satte ner jobbväskan och deltog i upptakten till en väldigt trevlig jul med ett gäng fransoser. Expedition julgran bestod av Björn och mig samt sex sju gäster. Efter demokratisk omröstning höggs julgranen. Enriset klipptes. Alla hjälptes åt med matlagningen som i huvudsak blev ett traditionellt svenskt julbord med inslag av franska ostar och korvar. Att det går förstå varandra så bra utan att kunna mer än bara några fraser eller ord av varandras språk. Vi skrattade ihop, åt och åt ,sjöng och så vidare.  Julottan i Ösekvik inte att förglömma. Och häst och släde, och ...... jo, julen blev verkligen glädjens högtid här i Masmästargården. Ja, se det var en synnerligen God jul.

 

13/12 - 19/12

Mera Julgranar, Ljusnarsbergs kyrka fick sina granar levererade. Annars har veckan mest gått i snöns tecken vad det gäller arbete. Däremellan har vi försökt göra våra ordinarie uppgifter. Hemma har det varit julbak, inte så mycket. Saffransbullar, skurna pepparkakor, "sunmaidkaka" samt ett par sorters matbröd. Städningen har en förmåga att bli uppskjuten. Nå den är väl på gång. Tyvärr ställde snön till det med städningen i dag söndag. Jag har haft snöjour i helgen. I dag var det snöröjning mest hela dagen från sju på morgonen till sju på kvällen. Då blev det i alla fall en jukonsert i kyrkan med nyresta och ljusklädda granar som inraming till kören.

 

6/12 - 12/12

Lite julgranshuggning blev det denna vecka med. Hörkens kyrka fick sina innegranar.

Vattnet sprutade ur en sönderfrusen kran i lagårn måndagmorgon. Surt att behöva väcka grannen kvart över fem och be honom stänga huvudkranen till oss. Nå det gick att lösa problemet provisoriskt under kvällen. Julbordet satt fint och lite dans på det hjälpte ner maten.

Har träffat kollegor från andra kyrkogårdsförvaltningar under veckan. Bra att få ansikten och namn på kollegor i kontraktet. En intressant kurs i Arboga med inriktning på de kulturhistoriska och estetiska värdena på begravningsplatserna var mycket givande.

 I går Lördag var det ett år sedan vi hade begravning för Ninni. Stjärnorna lyste klart den kvällen, likaså i går. I kväll var det ett stjärnfall när jag var till lagårn och vattnade hästarna.

 Julbaket har dragit igång även här ute i skogen.Så fick jag se något märkligt i morse när jag tittade på diskbänken. Ett verk som blivit efter det rätten var äten. Bilden finns intill. Ska kanske inte diska tallriken än på ett tag konstaterar jag när skedarna togs bort. Ser du vad jag ser? 

 

29/11 - 5/12

En kall vecka innehållande snöskottning julgranshuggning diverse små utrycknignar för att hjälpa till här och där. Administration har det också blivit en del.

I helgen har Björn varit hemma. Vi har sovit ut lite och framförallt huggit timmer som sågats upp till virke för ny inredning i Ladugården. Har också just förberett min insatts till julbordet i morgonkväll i folkdanslaget.

 

21/11 - 28/11

Veckans naturspaningar. Mötte en råbock på bron i går kväll. Han blev lika överraskad som jag. Idag vid snöröjningen här hemma kom en örn seglande och inspekterade gården. Det är riktigt roligt att röja snö med den nya traktorn, "hä bar å åk" för att citera Stenmark.

På jobbet har vi arbetat med en upplysningskampanj. Det vill säga sätta upp utegranar och fixa så alla stjärnor i fönstren ska lysa klart. Jag kom på att bensindunkarna i plast för motorsågar etc. blir perfekta behållare för uttjänta batterier och glödlampor så nu finns det sådant utplacerat lite här och var. Nu slipper vi få de trasiga liggande i fickor och lite här och där. Snö har vi  fått, men i hanterbara mängder, både under veckan och nu i helgen. Jag hade snöjouren denna helg.

Bastun fick hoppas över ikväll till förmån för adventsånger i Öskevik. Det var ett fint sångprogram. Men minnena från tidigare år när Ninni var med blev lite jobbigt. Men så är det nu. Som tur är finns hennes röst bevarad på några inspelningar.

Nu lyser i alla fall ett par stjärnor i fönster här hemma. Det första adventsljuset är tänt. Någonstans ger det i alla fall mig ett hopp om ett liv i godhet bland oss människor. Det hänger på dig och mig. Ska vi försöka hjälpas åt att sprida godhet?

 

18/11

I dag är det ett år sedan Ninni dog. Satt en stund med hennes ljus vi fick på Allhelgonaminnesgudstjänsten.

15/11 - 20/11

Omväxlande vecka, leta julgranar, börja oragnisera upp kompostområdet, titta på perennrabatter, hjälpa till att få en urna jordsatt, etc.

Hemma har det varit strul med hästar som vill vara på vift. Vargar stryker omkring utanför knuten enligt direktobservation av granne. Inte helt kul med tanke på att de gärna slår älg och häst liknar ju älg till viss del.

Sent fredagskväll kom Ida och Björn hem. Lördagen ägnades åt att förbereda middag i Mor Söderbergsstugan. Innan middagen var det bastubad som gällde för den som så ville. Till middagen var Karin och Per samt deras barn med respektive inbjudna. Mysigt att sitta i vedspisvärmen och sterinljusskenet och äta och prata. Men det kändes lite konstigt att Ninni inte var med. Hon är så förknippad med stugan. Den är ett av hennes och mina gemensamma projekt.

I dag söndag började vi gemensamt, barnen och jag att gå igenom Ninnis kläder och sortera ut dem. De kläder hon sytt finns det så starka minnen till. Så de får vara kvar tills de hittar värdiga bärare. Köpekläderna går till Erikshjälpen och en del i soporna.

Trots allt blev årsdagen och dagarna kring den ok till slut.

 

8/11 - 14/11

Den första snön kom och satte igång snösvängen. Hemma var det roligt att ha en traktor med ljus och värme vid snökörningen. Det var något år sedan sist.

Gjorde ett premiärbak på surdeg i fredags. Hade bakat vanligt bröd med samma ingrediensfördelning på torsdagen så det gick att jämföra doften på limporna och deras konsistens. Surdegsbrödet har en syrligare doft och lite segare konsistens vilket gör att limporna håller ihop bättre, intressant.

Lördagen var jag "löskarl" på en buggkurs i Vedevågs tetater. Det var lärorikt med nya infallsvinklar på grunden i dansen. Det är samma tänk som när jag tränar Stjärna, hästen. Närvaro, uppmärksamhet på partnern, kommunikation utan ord. Jag har märkt det förut. Men såg det så tydligt nu. I dag söndag var det en del att rätta till i ladugården. Men hann egentligen bara börja. Eftermiddagen och kvällen var vikt för afternoonthe hos Karin och Per för att fortsätta med soppteater på stadshotellet. Mannen i båten av P-O Enqvist. Den var riktigt bra och soppan var god.

 

1/11 - 7/11

Förberedelser inför Allhelgonahelgen hela veckan. Ett roligt inslag var att "rulla sandgravar". Det betyder att gravar som består av en yta av sand omgärdad av en stensockel krattas släta för att sedan med ett specialverktyg göra mönster i sanden. Fantasin kan få flöda för att forma olika mönster.

I går lördag var Ida hemma och gjorde en krans till Ninnis grav. Hästarna hade ramponerat ett par spiltväggar så jag var tvungen att fixa lite virke för att bygga upp dem igen istället för att fixa värmefläkten i bilen. När jag sågade som bäst hörde jag svanarna, höstsvanarna, som flög i en plog mot sydväst. Jag är så glad att jag fick se dem igen. De lyste kritvita mot den blå himlen.  Det är andakt.

På kvällen var vi till Ninnis grav och lade dit kransen och tände ett ljus. I kyrkan var det minnesgudstjänst för alla som dött sedan förra Allhelgonahelgen. Det var en fin stund.

I dag njöt Ida och jag av en promenad till Korslund. När hon åkt hem tog jag ett litet pass med Stjärna. Som avslutning på dagen var det skönt med bastu och dopp i åns nollgradiga vatten.

 

 

25/10 - 31/10

Det blev en intensiv vecka till. De som varit säsongsanställda på kyrkogården gjorde sin sista dag i fredags för denna säsong. Blir  tomt utan dem. Ett trevligt gäng har det varit, hoppas att de  har möjlighet att återvända till våren.

Var utschasad i fredags så det passade bra med en sväng in till Örebro med ett par vänner för trevlig danskväll på kulturrama. Det piggade upp livsandarna.  Det är märkligt, är man helt slut eller bara allmänt seg, så är ett par timmars dans tillsammans med trevliga människor rena vitaminpillret som blåser bort segheten.

Skönt med en timmes extra natt till idag, söndag. Dagen ägnades åt hästarna. Först markjobb och uppmjukning av nackar och ryggar.  Genomgång av olika övningar för att övergå i en skogstur på någon timme. Som avslutning blev det lunch/middag och samtal om både det ena och andra.  Det blev lite sent för bastu, men man kan ju bada mitt i veckan också om man vill.

 

18/10 - 24/10

Traditionsenlig familjesamling i närheten av 26:e oktober hade jag här hemma i går lördag. Congoinspirerad gryta med ris och zakazaka var huvudrätt. Svensk klassiker med nyponsoppa glass och grädde var efterrätt.  Vi var inte lika många som vi brukar. Jag och mina syskon med respektive och så bara fyra ur den yngre generationen. Men vi åt och provkörde traktor och genomförde vår familjesång i tio stämmor och tonarter på samma gång utförda av fem syskon. Slå det, de som kan.

Vintern är på gång. Bytte till vinterdäck, de behövs i halkan. Skalman fick komma in för att placeras i vinterdvala. Han har varit duktig i sommar. Knatat runt och hållt efter gräsmattan. Det sägs att han och hans kompisar är en bra hjälp mot mördarsniglar om man har sådana. Än har jag inte fått in dem i trädgården. Alltid en fördel med att bo i skogen och vara restriktiv med plantor från sydligare breddgrader.

11/10 - 17/10

Spännande jakt på förrymda lamm var huvudtemat för lördagen och söndagen. Infångandet av det första lammet gick till med en metod som troligen inte låter sig upprepas. Gubbe som springer för att genskjuta ett löpande lamm. När gubben bestämmer sig för att kasta sig efter lammet gör lammet ett skutt rakt upp i luften och gubbens famn är tom. Däremot har han lyckats fånga lammet mellan benen upptäcker han när han står på knä efter tigersprånget. Bara att ta tag i lammet och bära in det. Nästa lamm hämtades med bil. Vid urlastningen smiter lammet iväg och gäckar gubben två gånger. Den tredje gången fastnar lammet i staktet och kan tas loss för att släppas in till tackorna som genast välvilligt tar emot den tilltänkte baggen, som träder i tjänst på en gång. Gubben, det kan ju bara vara jag.

En skön ridtur förgyllde söndagen. Efteråt blev det ett numer traditionsenligt söndagsbastubad

 

4/10 - 10/10

En gullig historia. Min bror och jag badade bastu ikväll. Det är ju inte speciellt gulligt. I köket däremot utspelar sig en liten scen som vi inte är vittnen till men ser spåren av. Stina, brorsans hund får en ihopvikt filt att ligga på intill vedspisen. I ett annat hörn av köket ligger Jack, min hund. Han är normalt rejält satt på plats av lilla Stina, som livet i hundvärlden ska vara. När jag klappar om Jack för natten efter det att Stina följt med sin husse hem ser jag att intill Jacks säng ligger filten som Stina fick att ligga på medan vi människor ägnade oss åt bastun. Troligen har Stina släpat iväg sin tillfälliga sänglats för att få den intill Jacks då köket blev mörkt och öde på hussar. 

För övrigt är potatisen uppe och inne i källaren. Tog troligen den sista turen för i år på MC:n i solen. Nora och Silke´s kaffe var målet. Förmiddagen fick hästarna röra på sig lite, med folk på och bredvid sig.

 

27/9 - 3/10

Den här veckan blev det motorcykel till jobbet pga. en strejkande bränslepump på bilen. Den lade av i tisdagsmorse när jag precis hämtat en reservdel och skulle åka iväg. Det är friskt på morgnarna att åka motorcykel. I alla fall när det var ett par minusgrader. Eftermiddagarna var det njutbart igen. Bytte pump i går, lördag. Det var en del pilljobb med det.

Var uppe på kyrkvinden och i kyrktornet i Kopparbergs kyrka i veckan. Bytte ut trasiga glödlampor så han som kollar brandlarmet skulle se något. Det var spännande att klättra på stegar av trä från det kyrkan byggdes. Trångt blev det högst upp i tornet.

Konstaterade i går kväll att Sveaskog har planerat in en avverkning i skogen som ligger intill vår gård. Promenad- och svampskogen riskerar att förstöras ett antal år.

Idag blev det skörd av grönsaker. det som är kvar är potatis, purjo och brysselkål.

Som avslutning på veckan blev det bastubad i kväll. Men dammen var tom, troligen på grund av servicejobb på kraftverket, så det blev hink och skopa för avkyling i stället.

 

20/9 - 26/9

Veckorna går fort. Har i alla fall skördat alla bönor och fryst in. I fredags togs bagglammen hem från Nyberget. Av säkerhetsskäl får de bo inomhus nu. Risken är att de annars tar sig in i flocken av tackor och låter sin ungdoms heta blod blandas med tackornas dito. Det är hårt för baggarna, endast en är tillåten att gå med tackorna.

Var ner till Björn i Lidköping lördag och söndag. God mat, trevligt umgänge därtill. Promenader vid Vänern och i den fina staden Lidköping.

Det är ett år sedan jag var så pass långt hemifrån över en natt. Ett betyg på att jag trivs rätt bra här hemma i skogen. Det finns ju de som åker hit nästan varje helg för att få ro. Så varför åka härifrån mer än nödvändigt. Men ibland är det nödvändigt att vidga sina vyer för skogsbon liksom för stadsbon.

I natt är det första natten för den här säsongen som hästarna får stå inne. 

Valet, vad ska man säga?

         Här

11/9 - 19/9

Idas kalas blev lyckat. Vi hade spänt pressenningar över hela gårdsplanen i Korslund så det blev ett rejält uterum som lystes upp under kvällen av ljuskronan och ett par eldar vid sidorna. Innomhus var det dukat för sittande bord i köket, kammaren och "salen".

Stripadagen firades på söndagen med bland annat den lilla teatersekvens som jag var med i. Tre fullsatta, ja även ståplatser fick tas i anspråk, föreställningar på en kvart var genomförde vi.

Har försökt skörda lite bönor under veckan som gick. Lade även in klinker i tvättrummet i Mor Söderbergstugan. Lördagen hade jag från början bara  tänkt lalla runt lite här hemma med lite av varje. Men lyckades bli involverad i en flytt. Roligt att bara hoppa in så där. En person i flyttstyrkan känner jag lite grand. Annars totalt nya bekantskaper, kul det med.  Eftermiddagen var det vernisage i Hammarbacken. Installationer i och omkring den gamla ruinen där samt nere vid ån. Se och tänkvärt. Idag har jag utövat min medborgerliga rättighet och plikt för att rösta i de tre valen. Hann även med att plantera ett gäng rosor i rabatterna och en skön tur in till den stora staden Lindesberg på Hondan. Hoppas rätt lag vinner, dvs. det jag röstat på, häpp!

 

  

1/9 - 10/9

Full fart har det varit sedan sist. Försöka se till att nya rutiner hamnar rätt på ett uppdrag jag haft. Rakt in i ett nytt arbete som jag tror blir lika roligt som jag anade när jag sökte det. Kul! 

Lördagen ägnades åt friluftsliv och mycket med god mat tillsammans med goda vänner samt deltagande vid  invigningen av reservatet Långa tjärnarna, strax söder om Kloten. Söndagen bakades det tårta och plockades lingon med uppvaktning av Ida på hennes födelsedag som avrundning.

Veckan som gått har fortsatt med teaterövning, folkdans, lingonsyltkok och bokföringsuppdrag. Två kvällar har ägnats åt att fixa en stor ljustakkrona till Idas kalas. Som störst är den en och en halv meter i diameter. Med tre våningar blir den lite drygt metern hög. 

  

 

25/8 - 31/8

En midsommarnattsdröm i Teaterladan, Sunne i lördags var en riktig höjdpunkt. Hade nappat på erbjudandet att följa med Lindesbergs teaterförenings bussresa dit. Skrattfest med lite allvar. Vi besåg även tidigare års uppsättningars dräkter. Bara det var värt resan. Ladan i sig som sägs vara Värmlands största lada när den bygggdes hade en intressant byggnadskonstruktion för att slippa konventionella takstolar. Trianglar rätt kombinerade ger en stark tak- och väggkonstruktion. I dag blev det en hink blåbär till från skogen på eftermiddagen. Blir gott i vinter. Nu laddar jag inför morgondagen. Ska börja ett nytt liv, som anställd. Har fått en tjänst som Kyrkogårdsföreståndare i Kopparberg. Det är nog precis den kombination av inne- och utearbete jag i vintras satte upp som en önskebild inför framtiden. Det ska bli spännande. 

 

16/8 - 24/8

Värmen blåste bort och vädret blev som det är. Mer skulldans blev det i onsdags, skönt och roligt att röra på sig tillsammans med andra. 

Det är så kul att åka MC! Försöker ta den så fort jag ska någonstans, bara det är regnfritt. En älgtjur studsade över vägen framför mig i går när jag var på väg till Ösarhyttan. De är stora. Jo, jag tar det lungt. Jo, jag har alla skyddsatiraljer som behövs och jag njuter av dofterna och fartvinden i lagom dos. Har märkt att jag är betydligt mer skärpt på trafiken och vägen när jag kör MC jämfört med bil.

Bergslagsleden fick en liten översyn i veckan samtidigt som ögonen var inställda på svamp.  Ett par liter är väl ok. Fikapausen tog vi vid en gruva med utsikten enligt bilden under hönorna här intill.

Batubad avslutade helgen som innehållit sedvanlig byalagskräftskiva samt en rolig ridtur tillsammans med Björn över stock och sten.

Bastu blev det även i kväll. Av en händelse tillsammans med Tim och Alex från Brisbane. De badar så man kan tro att de är finnar. Gubben fick ge sig först.

 

9/8 - 15/8

Den tropiska värmen veckan som gått ger härliga måltider med kulinariska höjdpunkter  av tomater, broccoli, haricourverts, sallad, lök, etc. Skönt sitta på verandan i det stilla suset av prasslande löv och äta det som just skördats, njuta av stunden. Har plockat lite blåbär för frysen, blivit väckt av Ida en natt då lodjuret väckte henne med sitt rop. Lokatten gick inpå husknuten, nästan så andetagen hördes i den svarta augustinatten. Tog hondan till fredagskvällens skulldans för att försöka bli lite avsvalkad. Värmen vann. I helgen har latmasken fått råda, förutom att Ida och jag skurade timmerväggen och golvet i gavelrummet på Korslund.

1/8 - 8/8

Kusinträffen på lördagen var temat för veckan. Som tur var hade Björn semester och var med i förberedelsearbetet. Ett lamm slaktades för att grillas på lördagen. Korv stoppades, bröd bakades, grönsaker och potatis skördades och bereddes. Det städades inomhus och utomhus. En stund fick jag ett par scener ur "En julsaga" om Karl-Bertil Jonsson i huvudet. De där julförberedelserna beskrivs med det var ett fejande, putsande och stoppande. Det var roligt att träffa nästan alla kusinerna och prata äta och umgås hela dagen. Vädret blev bättre än väntat så vi kunde vara utomhus hela tiden. Några sov kvar och avslutade kvällen med bastubad. När alla åkt på söndagen fick jag larm om får på rymmen uppåt skogen. Det blev häst- och hundsällskap för att leta reda på fåren och föra hem dem igen. Roligt att ha lite riktig nytta av hästen också. Lungnet har lägrat sig och den kommande veckans övningar ska planeras. 

20/7 - 31/7

Nu var det lite för länge sedan jag uppdaterade sidan. Försökte vara datorfri en vecka, riktigt skönt att strunta i e-post etc. Har varit på kurs med Stjärna igen, givande på alla sätt. Måndagen ägnades åt att med hjälp av Jack och Stjärna  valla hem fåren från Nyberget. Femton tackor gick på slakt på tisdagen. Björn var hemma med några kamrater förra helgen och Ida var hemma sin sista semestervecka. Snickring på Korslund var ämnet. I går (31/7) fick vi själva snickeriarbetena färdiga i rummet ovanför köket. Målning återstår. Lilla Stina har lyckligt återförenats med ordinarie husse och matte. Jack tycker det är skönt att vara ensam hund i huset igen. Broccolin är flera veckor senare i år jämfört med förra året. Men nu kan vi äta färsk boccoli igen, gott. 

 

13/7 - 20/7

I fredags gjorde jag en kombinerad arbets- studie- och nöjesresa till barndomens platser. Var till Karlskoga med ett bokslut och hälsade på en kusin i Strömtorp. På hemvägen passade jag på att hälsa på minsta systern min och hennes familj i deras sommarstuga med veranda hängande över sjön. Se det blev en riktig släktdag det. Studiebesöket bestod i två delar. Del ett på kyrkogården vid Karlskoga kyrka och del två kyrkogården i Degerfors, såg till mormor och morfars grav bl.a. Vägen mellan Guldsmedshyttan och Karlskoga via Nora, Viker är en perfekt väg att åka motorcykel på, precis som jag alltid trott. Just nu ligger en av mina bröders lilla hund vid mina fötter, ska vara "barnvakt" åt henne när de är på semester. Jack tycker det är lite läskigt med en viljestark dam som inkräktar på husse och tillvaron. Listig som han är inser han att om man är extra uppmärksam och lydig så får man lite mer beröm av husse.

6/7 - 12/7

Inte många knop sista veckan. Höet är inne, solen värmer så det är läge med siesta emellanåt. I helgen var Ida, Björn och jag till Korslund. Ida och Björn höll på med vindsrummen. Jag gjorde lite smådetaljer som byta trasig tegelpanna etc. Dessutom röjde jag av gräs på tomten. I början av veckan fick jag hjälp ett par förmiddagar med att rensa fram grönsakerna. Bönor blir det nog i år. Men morrötter, kålrot och svedjerova ser sämre ut. Det är senare i år än förra året. Då skördade vi broccoli för fullt. Nu är de bara på gång. Jordgubbarna mognar och är underbara som efterrätt eller tillbehör i morgonfilen. Nu har vi äntligen haft premiär i bio Danshyttan, Olle och Maggans lada, med filmen Paradiso. En film väl värd att se ett par gånger till. När jag kom hem hörde jag lodjuret som gick en sväng runt byn. Råbocken skällde. och getterna pep. Ett kid ville vara med fåren. Men de blev rädda för den lille krabaten. Det är fullt av liv och rörelse här i skogen. Bilden visar en groda på näckrosblad i vår damm.

29/6 - 5/7

Nu är höet inne! skönt. Lite regn i det blev det. Men inte så mycket att det blev dåligt av det. Mitt i skörden inträffade en utflyktsresa med tåg till Falun och Världsarvet där. Jag hade varit skeptisk till att anmäla mig men gjort det i alla fall. Innan höet är inne vågar man inte planera något för sommaren. Lördagen, resdagen, var annars en perfekt hökörardag och höet snustorrt. Men vädret ska ju bli fint i fortsättnignen också så jag följde med på resan. En åskskur sent på lördagkväll då jag precis hunnit lasta upp ett lass, var "straffet" för nöjeskontot. Nå i går söndag fick vi allt under tak i alla fall. Björn kom hem och hjälpte till. Som avslutning för att få den sedvanliga jordgubbstårtan för att fira höets bärgande åkte vi till en av mina systrar som fyller år. Vi hade inte hunnit baka någon tårta själva.

I dag har det varit en slappar och städdag av hömaskiner. Bilderna visar det "trevliga" sällskapet i traktorhytten, deltavingarna och Jack som svalkar sig efter fårvallning.

 

21/6 - 28/6 

Det blev som vanligt, strul med höskörden. En slang till lyftkolven på slåtterkrossen small. Likaså ett fästöra till samma kolv. Lyckades bogsera hem eländet och reparera upp det.  På tordsgakvällen var jag  i allafall klar med halva arealen hö.  Fåren rymde ur sin hage på grund av lågt vattenstånd i ån. De kunde gå torrskodda runt stängslet. Nu lever de frihetens liv på nybärgad åker och hagmark här hemma, dit de gick själva. För säkerhets skull lämnade jag mobilen hemma på midsommarafton. Skulle ändå inte kunna göra något om kritterna hittade på något då det var folkdansuppvisning på sju ställen. På kvällen bevistade jag  en riktigt bra konsert omkring Ernst Rolf av Anders Björk och Daniel Yngve i Uskavikyrkan. Midsommardagen kom Björn och hans kompis Adeline hem, vi åt färskpotatisen jag odlat i växthuset med sill till, vad annars? Skulldans i Ösarhyttan avslutade midsommarhelgen så man kvicknade till igen. Fåren hade hållit sig på tillåtna ställen märkte jag när jag kollade mobilen efter helgen. Nu är del två i höskörden igång. Hoppas att den ska gå bra.

 

13/6 - 20/6 

Nu drar det ihop sig till höskörd. både yr.no och SMHI lovar  vackert väder veckan som kommer. Tänker dra igång slåttern i morgon. Allt måste vara klart senast torsdagkväll. Midsommarafton är inbokad för folkdansuppvisningar. Tog en sväng i en av hagarna och fick bland annat bilden på ängsblommorna. I fredags cyklade jag ner till kyrkogården för att plantera ett par lavendelplantor. Äntligen hade gravstenen kommit på plats. Nu kan barnen och jag tänka till vad vi vill ha för blommor vid den på allvar . Sju månader på dagen efter Ninnis död  kom den  upp. Fick lov att gråta en skvätt. Lördagen den 19/6 1976 gifte vi oss. Det är liksom en familjetradition att gifta sig den 19/6 i vår familj. 1953 gifte sig mina föräldrar. Den här dagen blev det inte restaurangbesök som vi brukat göra, Ninni och jag. Fick lov att gråta en skvätt till. Idag pysslade jag lite med hästarna på eftermiddagen. Det och lite trädgårdsskötsel ger ro och harmoni. Lovade för ett par veckor sedan att senare berätta  om vad som ser ut att ordna sig. En liten formell detalj återstår, sedan ska jag berätta.

 

7/6 - 13/6 

En händelserik vecka. Måndagen var jag bokförare. Tisdagen ägnades åt att vara vildvittra på Brotorpsskolans årliga äventyrsvandring. Det är kul att klä ut sig och i lekens form skrämma både lärare och elever. Onsdagen var jag till Ludvika med motorcykeln för service. Nu spinner den som en nöjd katt. Torsdag var jag bokförare igen, momsdeklarationer, och staketlagare. Fredagen höll jag på med trädgården en stund och så var det studentuppvaktning på em. Igår, var det trädgård större delen av dagen liksom idag med lite avbrott för trevliga besök av släkt och vänner. Hästarna har också fått några stunder med sina övningar. Nu ska jag bara klura ut hur jag går vidare med dem. Tog ett skönt bastubad som avslutning på veckan och uppladdning inför den som kommer.

En tråkig sak hände, ialla fall för mig och två hönor. Men räven var nog glad. Rävungarna börjar nog behöva lite mer mat. Då  passar hönsgården bra för rävföräldrarna som skafferi. Jack bara tittade på hästarna i hagen intill och brydde sig inte om rävbesöket.

31/5 - 6/6 

Så bra handbroms har jag aldrig varit med om på en SAAB sedan V4:ans tid. Till slut startade bilen, tydligen kan bensinpumpen "hänga" upp sig så den behöver skakas om lite för att gå igång. Härligt med en godkänd bil igen.

Har även tampats en del med hästarna bl.a att få Stjärna över en träbro. Memma kliver numer också upp på lastpallen.

Idag fick jag äntligen alla grönsaksplantorna i backen, fröna är sådda och potatisen satt. Enligt min dagbok brukar det tydligen ske så här dags på året. Jorden har äntligen blivti varm nog.

Lite nationaldagsfirande blev det för mig. Medverkade som vanligt i folkdanslagets uppvisning i Oskarsparken i Lindesberg. Bilden här intill visar Jack som gärna vill hjälpa till att jobba med hästarna.

23/5 - 30/5 

Stjärna och jag var iväg på kurs igen i onsdags. Det var mycket givande. Det blev lite tuffare tag då hon gärna vill sticka upp. Bra att få lite tips om hur man kan hantera problemsituationer. Även Memma och lilla Singla har fått lite att tänka på. Bra att öva på fler än en häst tänker jag. Nu kliver till exempel både Stjärna och Singla upp på en lastpall och står där tills jag ber dem kliva ner igen. Memma vågar sig upp med framfötterna än så länge. 

Bilen är ett drama just nu. Fick äntligen ordning på handbroms i går kväll, lördag. Då vägrar bilskrället starta. Har felsökt idag, troligen är det bränslepumpen som tjurar. Fast större delen av dagen har det varit trädgårdsarbete, det är rogivande även om det är svårt att hinna allt man vill.

En vacker lilja, tror jag, blev friställd på den gamla gräsmattan. Den första sockerärten såg jag idag. Äter nog upp den i morgon.

 

15/5 - 23/5 

Stina, den lilla dvärgsnauzern, förvandlades under dagarna här på gården från en liten "frön" stadsfröken till en tuff "bondbrud". Både hästar lamm och höns gick det till slut bra att umgås med och även försöka styra över. En ladugårdsdoftande liten yrhätta hämtades av matte och husse.

Fåren blev äntligen klippta och är nu även ute på sommarbete, försenat i år till viss del på grund av kylig och torr början på Maj.

I går, Lördag, var det biopremiär för Danshyttan i Per-Olles lada, ett bra initiativ som jag hoppas får uppföljare.

Häggen har slagit ut så det borde vara semester nu. Tog i alla fall ett bastubad och var lite allmänt glad för att saker och ting verkar ordna upp sig. Vad får ni veta så småningom.

Bilderna på liljorna gullviorna och lammet är tagna med mobilen, förklaring av kvaliten.

  

 

7/5 - 14/5 

Städdagar i trädgårdar både här hemma och vid Öskeviks missionshus var gångna helgens äventyr. Skalman, gräsklipparen, sattes ut. Han meddelade dock att han "väntar" när väl laddningen av batteriet var klart. Till slut körde jag honom manuellt då gick han. Testade att sedan ställa om honom på automatik. Se, det funkade. Men helgens regn har gjort att jag gett honom ledigt.

Under helgen är jag hundvakt åt Bengt o Lottas lilla Stina. Ett litet charmtroll av rasen dvärgschnauzer

 Kristihimmelsfärdsdag började med gökotta tillsammans med fem andra. Vi tog skydd under en stor tät åkergran. Fikat tog vi inomhus.

Senare på förmiddagen hade vi urnsättning av Ninnis aska. Hade hoppats på soligt väder men det var i alla fall uppehåll. Efteråt fikade vi i cafeet i Löa. Samvaron fortsatte med middag i Gränshyttan.

Marodören i växthuset? Vitlöken verkar funka, det är mer lockande med fläsksvålen i fällan nu. Två fångade möss än så länge.

 

 

30/4 - 6/5 

Valborg firades i år i Hammarbacken med sång eld och fyrverkeri. Sedan åkte vi hem och fikade. Lördag och Söndag var det städdagar utomhus här  hemma. Söndagen blev också lite släktdag då mina syskon kom på besök. Trevligt initiativ var att de stod för maten. 

Ett stort bekymmer just nu är hur jag ska få hejd på marodören i växthuset. Det är någon som ätit av kålplantorna, det handlar om ca 200 stycken som knipsats av, givetvis mestadels broccoli. Även tomatplantorna har fått några blad bortgnagda.  Gurkplantan jag hade har ätits upp. Inte har det hjälpt med musfälla eller pipmoj. Ska försöka med vitlök som jag fick tips om idag.

 

23/4 - 29/4

Har fortsatt att träna med Stjärna. Det är både fram- och motgångar. Jag tar en bit i taget. Bestämmer mig för att nu ska vi göra det här momentet, så gör vi det. Annars har det varit deklarationer den sista veckan. Fortfarande återstår en. Städade av verandatrappen här om dagen. Det brukar vara så skönt att sitta där med en kaffekopp. Har även funderat på trädgårdsarbete. Det var Ninni som brukade dra igång den biten.  Det börjar bli dags att rensa bort allt gammalt. Än så länge har det varit bra att ha det gamla riset som skydd för de nya årsskotten i rabatterna. "Inlandsisen"  dröjer kvar utanför köksdörren. Skönt var det dock i början på veckan när jag plötsligt kände värmande vindar. Då gick det ann att sitta ute i solen och meka bromsar på bilen. Även om sådant inte är det roligaste jag vet. Men besiktingsuppskovet sjöng på sista versen. Lite mer handbroms vill de ha, får fixa det till slutet av maj.

15/4 - 22/4

Den gångna helgen ägnades åt dans med häst. Jo, det är nog det bästa sättet att beskriva den kurs med kusen som jag var på. Horsmanship, är den mer korrekta termen. Vitsen som jag förstod det är att genom mitt kroppsspråk få hästen att göra det jag vill. Det var nervöst innan vi kom igång. Stjärna har ett väldigt stort ego. Det funkade faktist. Hon blev lite omtumlad när de nya reglerna även gällde hemma i vardagen. Har testat lite hemma med. Fick även till ett moment som  kallas "sändning" här hemma. Det är mycket små detaljer i hur jag rör mig att tänka på. Likadant är det i pardans mellan människor. Kommunikation utan ord. 

Tog en vårpromenad i kväll tibasten tvekar än inför att blomma ut. Men vitsipporna i soliga skyddade lägen började komma fram. Likaså en gullviva. Bävern simmade i dammen tillsammans med kniporna. Det kändes konstigt att inte kunna göra den här promenaden tillsammans med Ninni som vi brukat. "It takes two to a tango".

9/4 - 14/4

I lördags tog jag en sväng runt MorSöderbergstugan och fick se att blåsipporna blommade för fullt. Snön hade precis dragit sig undan. När jag ett par dagar senare skulle fotografera dem hade någon ätit  cirka hälften av själva blommorna. Det är spännande att se hur krokusar och andra lökar börjar titta upp. Rabarbern är en syn för sig. Har du inte sett när rabarbern precis tittar upp ur jorden för året så gör det när tillfälle ges. I växthuset är det varmt och skönt i jorden av både hästgödsel och värmeslingan. Men en mus tycker tydligen att mina persiljeplantor är goda för de är rejält beskattade. En musskrämma ska ut.

Snön har tinat så pass att luckan där hönorna kan gå ut och in kunde tas bort i måndags. Lite yrvaket trippar de ut och hålls på den lilla plätt som är utan snö.

 

 

1/4 - 8/4

Ida och Björn var hemma under påsken. Det var roligt. De höll på med en garderob i Mor Söderbergstugan som ska bli tvättrum.

Jag fick värmen i växthuset att börja fungera. Nu värms jorden upp som det var tänkt.

Påskdagen bjöd Björn på en kulinarisk resa med rätter från tre landskap i Sverige. Smarrigt värre.

Har tränat Stjärna och Memma att gå in i en hästtransport. Det funkar, men helt säkra är de inte än.

Hönorna tog hotet om huggkubben på allvar och började värpa igen på skärtorsdagen.

Den förut omnämnda isälven blev fotograferad och finns här intill. Var den finns än så länge?  Ute på gårdsplan.

 

24/3 - 31/3

Inte har jag hunnit ta de bilder jag tänkt. Bland annat på en isälv. Nå, det kanske betyder att jag har lite annat att pyssla med. Provade värmen i växthuset. Cirkulationen är inte riktigt som den ska vara. Har provat lite olika sätt att koppla in cirkulationspumpen med framlednings- och retur-ledningarna. Suck. Nu lutar jag åt att det är för lågt tryck i vattensystemet vilket skulle kunna vara orsaken till att pumpen inte snor runt vattnet. Förstår inte varför.

Planterade om tomat och paprikaplantorna i helgen. Fler ska skolas om. I ladugården är det lite strul med ett par tackor, en vill inte veta av sitt lamm, blir flasklamm. En hade slidframfall i efermiddags. Fick åtgärda det med stödband som hjälper hennes bäckenbottenmuskelatur att hålla i. Det brukar fungera.

Nu är det "högtryck" i bokslutsarbetet och deklarationer. Målet är att vara färdig till tredje maj, det är väl lika bra att fortsätta förstår jag .

 

16/3 - 23/3

Ida och Björn är i Canada och hälsar på en kompis som är där den här säsongen för att åka skidor. De kommer hem till påsk är det tänkt.

I helgen monterade jag in värmeanläggningen i växthuset. Förra våren grävde jag ner en slang i såbänken. Tanken är att på så sätt kunna tina upp jorden för att få en lämplig såtemperatur i den. Nu ska  systemet bara fyllas upp med glykollösning. Så småningom vill jag bygga på med solvärme. Då blir jorden värmemagasinet under de mörka timmarna är det tänkt. "Uträkningar är bra, om de slår in" som en bekants farmor sade till honom när han var barn.

När jag kom hem idag hittade jag ett lamm som verkade dött. Men den lever om än svagt. Försöker få i den mjölk med jämna mellanrum här i köket. Andningen har blivit lite bättre, men faran är inte över än. Värme, vätska (mjölk), ventilation (stimulera ungen att andas och ge fria luftvägar) samt Jacks intensiva slickande och pysslande med ungen hoppas vi ger resultat.

 

9/3 - 15/3

Vet inte vad det är med tackorna i år. I veckan som gick har två stycken fått fyrlingar, vilket ger mig mer arbete. Den ena har tagit väl hand om sina ungar men behöver lite hjälp med extra mjölk till ungarna. De första fyra fem dagarna var det inget problem, men nu har jag börjat stödutfodra ett par av dem när de vill ha lite extra. Den andra kunde jag tydligen inte hjälpa helt. Även om jag erbjöd ett par av hennes lamm extra mjölk från start, var det ett som dog i kväll. Idealet antal lamm tycker jag ligger på ett lamm för förstföderskorna och två sedan. De har ju bara två spenar. I söndags passade jag på att vila middag i en snödriva och njuta av solens värme. Vaknade av att någon snarkade, det måste vara någon som skojade med mig. Inte snarkar väl jag?

 

 

Tomat-, paprika-, gurk-, tagets-, och purjofröna är nerpetade. Fler ska ner i sina små såceller. De första lammen för i år har kommit. Äppelträdet står vitklätt, dock inte av äppelblom än. Hydraulpumpen som jag fick till traktorn visar sig gå åt fel håll så trycket uteblir och därmed snöröjningen. Så detkan bli.

Nåväl, så småningom kommer våren i alla fall. Då tinar lekstugan fram och vill bli lekt i och hängmattan på att bli viloplats under askkronornas skugga en solig sommardag.

 

8/2 - 14/2

Nu kom alla fröerna, ska bli roligt att få mylla ner dem i jorden. I Torsdags kom första lammet, nu börjar det om. Annars handlar livet just nu om att vara insöad, eller hur?

Insöad är ofta ett epitet som sätts på människor som är inskränkta i sina tankar. Per definition kan man se den inskränkte som en ensling i skogen med sin huggkubbe. Men jag har vid min stubbe och radio hört många inskränkta tankar från personer som i sina egna och omgivningens ögon ses som ledande personer inom kultur och näringsliv som politik. Det handlar om på vilket sätt vi kan förstå företeelser och personer  som vi inte har kontakt med.

Typexemplet är när en kulturreporter totalt sågade filmen såsom i himmlen. Med bland annat andemeningen "och hur troligt är det att en bykör åker till Wien för att vara med i en körfestival?" Bara i lilla Lindesberg har de olika körerna ett återkommande internationellt utbyte, bland annat med Wien.

"Enslingen och stubben" kan alltså finnas mitt i det som ska spegla sveriges kulturliv likaväl som i min insöade vedbod.

För övrigt har svallisen just stängt köksdörren. Häpp!

 

 

8/2 - 14/2

Det sägs att ibland lämnar Fantomen de djupa skogarna i Bengali och beger sig till staden som Mr Walker. Croccodile Dundee förs av olika händelser till storstaden och vandrar där han med.

Ibland händer det att även jag lämnar de djupa bergslagsskogarna och beger mig för att vandra på stadens gator. Den här veckan hände det två gånger. Det går åt någon gång då och då. Det har hänt att jag storögt betraktat arkitekturen i staden, det kan vara intressant. Tyvärr händer det att jag då ibland vandrar rakt in i en lyktstolpe el.dyl. Det ser nog roligt ut för den som råkar se det.

Grönsaksfröna är beställda och blommfrön måste också beställas.

1/2 - 7/2

Mycket med snö blev det. Jag var upp på maskinhallstaket och skottade av det. Femtio centimeter, visserligen "lätt" snö men det blev tungt ändå. Bytte generatorrem och ett par remhjul till den på saaben. Ett lager på ett av löphjulen hade skurit ihop.  Det är inte riktigt som förr då man bara öppnade motorhuven och lättade lite på generatorn. Nej nu är det en rem som går upp och ner, härs och tvärs och kräver att ett framhjul ska monteras bort plus lite "plastplåtar". Det gick bra tillslut med lite hjälp av en kompis som fick agera fjäderspännare. Nu är jag i planeringsfasen av årets grönsaksodling, ska snart beställa fröna. Det ska bli roligt att se plantorna sticka upp. Ida kom hem i fredagskväll, vi hjälptes åt att storstäda i köksskåp och lådor. Det är alltid bra att ha koll på vad som finns var. Visst har vi en härlig vinter! Snö och stadigt under nollan. Perfekt för skidor och sparkturer! Nu börja dessutom dagarna bli längre och det börjar bli dags att hitta söderlägen för apelsinstunder i solljuset. De lägena finns hemmavid bara man vill se dem.  Som en längtan efter vår har en ros jag räddade in i höstas och ställt på hyvelbänken i kontoret låtit en blomma slå ut. Kaprifolen som inte heller han jordas och skyddas i höstas fick också komma in och sänder ut nya skott.

23/1 - 31/1

Rådjuren söker sig inpå husknuten, en morgon i veckan som gick var det några stycken som hjälpte mig att toppa grenarna på den gamla apeln framför huset. Trädets huvudsakliga uppgift numera är att på sommaren ge en skön skugga för middagsvilan och på vintern vara det träd det är. Tydligen ger det även rådjuren lite mat. I Lördagskväll tog Björn, jag och min bror Alf ett skönt bastubad. Det tog ett tag att få upp värmen men till slut blev det ok och snörullandet gav bastubadet den sköna effekt som vi strävade efter. Sedan somnade vi så småningom som klubbade. I dag på söndagen tog Björn och jag en fin sparktur till Korslund och tittade till stugan lite.

Ovan matgäster. Till höger ån vid Gränstjärnsäng

15/1 - 22/1

Veckan som gick hände det ett par tråkiga saker på tisdagen. Tankade bilen full på morgonen och for iväg på uppdrag. När jag skulle hem på em visade det sig att tanken läckt. Halva tanken var borta. Det har visserligen sedan i höstas luktat lite bensin strax efter tankning, men det kan det ju göra ibland. Surt att bli av med 30 liter bensin på parkeringen. När jag var på väg hem från en kursträff om säkerheten på gården körde jag på ett rådjur här i byn, var tvungen att avliva det. Fickkniven fick duga då jag pga knivlagen inte vågar ha en morakniv liggande i bilen. Nå efter polisanmälan och lite väntan på kontakt från jakträttsinnehavaren som tyckte att jag "kunde väl ta rätt på rådjuret" var det inte annat än att slakta upp det ute på gården. Nu finns det även lite rådjur att äta så barnen kan ha sin rådjursmiddag med kusinerna. Har i allafall åkt skidor ett par gånger, har gjort ett spår på ca 2,5 km som jag tänker förlänga med någon km till. Jag gör spåren på det gamla sättet, åker själv. Nedan lite vinterbilder. Förresten det börjar bli dags att boka Mor Söderbergstugan för de som vill ha en bondgårdssemester eller helg. Det görs genom att ringa eller e-posta.

Isrosor på sovrumsfönstret. Mor Söderbergstugan i morgonljus   Uttjänt lagård och pensionerad traktor  

8/1 - 14/1

Så har vi då kommit in i oxveckorna och hjulen ska igång. Fast det går trögt med kylan som varit ett tag. Mycket kontroll av vatten etc. har det varit den sista tiden. Fruset här och där i omgångar. Vedspisen i köket har fått hjälpa till ett par dagar att sprida värme. Samtidigt är det trevligt att ta vara på värmen för lite matlagning. Det är som att vara tillbaka i Mordinens kök "förr i tiden". Nå, nu är det några bokslut som ligger framför mig, det finns utrymme för fler om det skulle vara så. För en gång skull var jag tvungen att göra färdigt mitt eget bokslut först. Det brukar bli det sista annars, smedens märr och skomakarns ungar du vet. Men nu är det klart och kan följa med i  bouppteckningen som måste in snart.  Så en riktigt glad nyhet. Axel (Ida o Björns kusin) och Sofia har fått en liten dotter. Det är stort!

1/1 - 7/1

 Nu har det blivit lite ljusare på eftermiddagen märkte jag idag när jag var till ladugården. Liksom i övriga landet är det myggfritt här. Så pass att jag missade att ha en kran i badrummet på dropp. Den i köket var tydligen pådragen för lite. Fruset överallt med andra ord. Men det är det fler som har haft. Ladugårdens vatten tog nästan två dygn innan jag fick igång igen, det blev till att bära vatten innifrån huset när jag väl fått i gång det. Med tiden lär man sig var det brukar krångla. Nu kan djuren i alla fall dricka vatten normalt igen och jag koka kaffe. 

Björn och jag tog en slädtur byn runt med Singla, det verkade som om hon också gillade det för hon ville gärna trava på för fullt. På kvällen den dagen tog vi oss ett bastubad med snörullning i pudersnön som avkylande inslag. Någon hade glömt en halv öl som runnit ut i plåtbunken som vi värmer vatten i på bastukaminen. Den hade frusit så den fick ingå i vattnet. Det doftade gott av vört, lite brödbak liksom. Nedan en bild av mig vid köksbordet på kvällen säsongens hittills kallaste dag. Då var det gott med chokladmjölk.

 

24/12 - 31/12

Julfirandet blev annorlunda i år även om arrangemangen kring julen blev som det brukar. Jo, jag drog en hartass över golven etc. Julgardiner och pyntet kom på plats den 23:e som vanligt. Skinkan blev riktigt bra, liksom bruna bönorna. Ida och Björn kom hem så vi hjälptes åt att dona lite. Normalt brukar Ninni fixa med det mesta i köket, även om vi brukar hjälpas åt. Under ett antal år har jag haft sysslan att få upp enrisgirlangerna i kökstaket, så även i år. Det var när jag kom in från morgonvändan i ladugården som saknaden kom över mig. Jag brukar mötas av julmusik och varm chokladmjölk med mackor som vi avnjuter i vardagsrummet. Nu fick vi ordna det själva. Det gick det med. Sedan tidigare i höst hade vi bestämt att fira julafton ihop med goda vänner. Vi brukar vara många kring julbordet, både släkt och vänner, det var trevligt.

Julottan i Öskevik var som vanligt, förutom att jag faktiskt kunde märka skillnaden av att Ninnis röst inte var med i kören. Men det var skönt att se och uppleva att det finns så många som tagit upp stafettpinnen och genomförde en julotta som den ska vara. Julafton och juldagsmorgon är förunderliga tillfällen att få gå till ladugården och ge djuren mat. Liksom det härliga traditionsenliga julottekaffet hos Kajsa och Tomas. Hinner du se detta innan kvällen börjar nu den 31/12 så gör vad du kan för att åka till Öskebohyttans Missionshus kl 18.00 för nyårsbön. De brukar verkligen inte vara "blåvita" om du förstår vad jag menar. Nedan ett par bilder från vårt sovrumsfönster vid läggdags kring midnatt. Månsken och stjärnglans. Gott Nytt År! 

17/12 - 23/12

Stora julbaket har avlöpt under veckan som gick. Fick rapport från Björn att han fått till vaniljkrokarna i mammakvalitet. Själv har jag bakat matbröd och en speciell sockerkaka som i familjen går under namnet Sunmaidkaka. Den ser bra ut. Ska bli spännande att få smaka på den i morgon förmiddag. I måndagskväll var det broinvigning och midvinterljusfest i kombination. Ett trettiotal tappra trotsade den bitande kölden vid bron. Sedan blev det lite Kålsoppa och smörgås med kaffe bulle  och kaka efteråt. Köksbilden visar mig i pepparkaksbakstagen och vinterbilden är från årets kortaste dag. Nu har vi Julpyntat och smakat den grilljerade skinkan. Så nu blir det sovdags. Så GOD JUL!

9/12 - 16/12

Det är i köket det händer nu med. Jag, Ida och Björn får försöka klara av det stora julbaket själva i år. Det har annars varit Ninnis grej att fixa alla bullar och kakor. Matbrödet till vardags brukar jag pyssla med. Begravningen med efterföljande minnesstund i fredags blev en fin hyllning till Ninni och det hon betyder och betytt för så många. Det är intressant att se hur många olika intressen och kontakter en människa har. Att så många mött upp kändes väldigt bra för mig och barnen. Julbaket, jo i kväll den 16:e försökte jag göra bullarna som Ninni skämt bort oss med, det gick riktigt bra om jag får säga det själv. Har tydligen lyckats snappa upp det hela under åren trots allt. Ninnis motto var att bullar och kakor ska vara goda, nyckelhål etc. har inget i kakfatet att göra! Men det var till Jul det bakades kakor och bullar. Resten av året åt vi mest knäckebröd. Därför smakade julkakorna desto bättre. Så får det nog bli i fortsättningen. Så vill du ha en bulle och kaka när du hälsar på här, får det nog bli från och med nu och ett par veckor framöver så långt lagret räcker som det heter.

2/12 - 8/12

Bildprojektet som jag nämnde förra veckan är inte i det uttryck som syns på bilden. Bilden visar ett sätt som jag tycker om att skapa bilder på, med kniv och bildjärn i en planka. Det känns så själsrenande och fridsskapande i sinnet att få se vad som döljer sig i träet, att utifrån en tanke få se bilder växa fram ur träets ådringar och kvistar. Denna vecka har alltså köket fått bli min snickarbod, vem har bestämt att träspån och trädamm inte får vara inomhus?  Det var ju så man levde i köket förr när mörkret lägrade sig utanför stugväggen och så har vi gjort här vid behov. En omgång nötkött tog över köksbänken och ligger nu i frysen. Det som saknas i egna livsmedel är egentligen bara torrvaror som kaffe, mjöl, salt och mejeriprodukter. Resten finns i frysen eller jordkällaren. Det är en rikedom att ha mat av god kvalitet för ett år framöver.

25/11 - 1/12

Nu har jag inte hunnit ta några bilder som kan visas än. Jag håller på med ett litet bildprojekt men det tar nog ett år till innan det ska kunna vara klart. Vi kommer att  ha begravning för Ninni den 11:e dec. så det är en del att ordna inför den.  Tänk vad många goda människor det finns! Det märks när folk ringer, kommer förbi eller stöter på en någonstans. 

15/11 - 24/11

 Det var inte riktigt så här vi tänkt oss tillvaron. Livet är nyckfullt. I onsdags, den 18 nov kl 19.06 slutade Ninnis hjärta att slå. De strokar hon fick slog ut i full effekt och gav henne stora hjärnskador och svullnad i hjärnan. Sjukvårdspersonalen, från de olika läkarna till undersköterskorna gjorde verkligen vad de kunde för att rädda henne. Ibland hjälper inte ens det. Vi, barnen och jag höll om henne gemensamt när hon till slut somnade in. Runt oss fanns hennes syster, ett par av mina syskon och en god vän. Vi blev ett par 1973, gifte oss 1976. Jag kan sanningsenligt säga att vår kärlek till varandra bara växte med åren. Hon fick  i alla fall åka över den nya efterlängtade bron en handfull gånger. Hon gladde sig åt vilka möjligheter denna länk öppnade. Nedan en bild på bron från väster, dvs vårt håll.

4/11 - 14/11

Nu fattas bara själva räcket på bron. Stolparna är nedgrävda. Vi har börjat använda bron. Det är en skön känsla att svänga av redan vid skylten "Danshyttan" och svepa ner över åkern in i allén över bron upp genom allén när vi kommer hem och omvänt när vi åker hemmifrån.

Annars har det varit en tung vecka som inte gått som det var tänkt. Ninni fick cancer på sensommaren, som behandlas för fullt, så långt allt väl. Men sedan jag skrev sist har hon även drabbats av stroke som dessutom blev några till idag. "turligt" nog verkar det som "bara" vänster arm blivit drabbad än. Det är skönt med en sjukvård som är så fri som den är i Sverige. Den ska vi vara rädda om och se till att den inte förändras mot USA:modellen, där man ska betala allt själv antingen via försäkring eller kontant.

Bilder på bron osv kommer....

27/10 - 3/11

Veckan som gått har det blivit slutskörd av vitkål och rödkål. Städade ur växthuset och tog in de sista tomaterna för mogning inomhus. Bar även in en planta vardera av chili och paprika för att se om de kan tänkas leva vidare. Physalisen som är rejält omfångsrik och hög fick komma in den med, står på "julgransplatsen" just nu. Ännu lite närmre att bli färdig har det blivit för bron. Körde "Larsbosylta" i fredags och på måndagen. Nu ska den bara fördelas ut och jämnas till. Vinterrutinen i ladugården börjar sätta sig nu. Hö till hästar och får morgon och kväll. Mat och vatten till hönsen och äggplockning är likadant året runt varje dag, morgon och kväll. Vill du köpa ett lamm att stoppa i frysen så är det hög tid att säga till, använd gärna vår e-post för det. ninnistig@danshyttan.se . Tänkte beställa slakt för de som redan bokats.

Så här ser broprojektet ut just nu.

19/10 - 26/10

Intressanta platser och händelser finns det gott om runt knuten, se bilder nedan. I helgen hade vi besök av Björn och ett par kompisar till honom. De ville ha en helg utan dator, mobiltelefoner och andra bekvämligheter. Då passade Mor Söderbergsstugan bra. Eftersom jag inte hunnit städa utedasset fick de lov att använda toaletten och duschen innanför dörren i vårt boningshus. Det gick det med verkade det som. Starten av kolning av en mila på en historisk plats i Öskebohyttan fick vi vara med om på lördagförmiddagen. Det var en tillfällighet som gjorde att milan restes på gammal kolbottenmark. Morrötter som blev dåligt gallrade har slingrat sig omkring varandra, men de flesta blev faktiskt riktigt stora och bra ändå. Ninni har till slut tagit mod till sig och förgyllt en enkel bokhylla som jag gjorde åt Björn till Julklapp. Så nu kan den snart sättas upp med förgyllningen nedåt så man kan sitta  under den och blicka uppåt för att få något tänkvärt till livs. Bron? Den är snart färdig. Det ska på ett ytlager och räckena ska upp vid sidorna. Men vi kan köra över den med "finbilen".

4/10 - 18/10

Det blev ett litet uppehåll. Vi gjorde en sedan i våras planerad resa till Malta 4-11 okt. Sommaren blev förlängd på det sättet. Sol, varmt, bad och besök på olika intressanta platser gjorde vi. Malta är verkligen inte stort, bara några mil långt och någon mil bred. Mitt emellan Sicilien och Afrikas nordkust. Ö-riket har en intressant historia som är väl värd att ta del av. Veckan efter Malta blev kall då vi återkom till Danshyttan. Så vi får leva lite på minnesbilderna nedan. Från höger, fiskebåt i Marsarxlokk, Ninni i Calypsos grotta Gozo, jollar i Marsarxlokk, utsikt mot Ramla bay från Calypsos grotta.

27/9 - 3/4

 Det blev höst helt plötsligt. Brobygget går sakta vidare. Jag meddelar när det går att köra "finbil" över den. Just nu har vi blockerat överfarten för fordon med massor som ska rakas ut. Höst är det skönt att fira i bastun vid ån, bland annat.

26/9

Efter 25-26 år är det äntligen möjligt att ta sig in på vår gård rätt väg, genom allén. Premiärturen med bil gjordes vid 18-tiden den 26:sept 2009. Se bilderna från premiärturen med Subbarun. Det återstår en del innan vi kan inviga bron, men nu är det möjligt att åka över den!

16/9 - 22/9

 en dag i skördens tecken kan det se ut som här nedan på tallriken när vi intar middagen på kvällen. Tänk att äta egenodlad majs, rödbetor, tomat, gurka, mangold, paprika tillsammans med en pannbiff (hamburgare för den som inte vet vad pannbiff är) med kött från en ko som bott i närheten. Det borde vara en en hyfsad kombination även miljömässigt. I morgon fortsätter skördandet antar jag.

 

8/9 - 15/9

Det är mycket  Våren är en hektisk tid. Då ska alla grödor i backen och trädgård fejas så den blir som man tänkt sig. Det som inte hinns på morgonen blir inte gjort, sägs det . Likadant är det med våren. Hösten är den stora insamlandets tid. Det är nu vi samlar in grödor, både odlade och hämtade från skogen. Svamp, blåbär, hjortron och lingon är en del. Det är gott att ha dem på vintern men då krävs ansträngning just nu för att få dem. Grönsakerna mognar så det står härliga till och potatisen ska upp. Tröskorna går för fullt, sista vallskörden likaså för att få mat till djuren så vi får mat i slutändan. Mitt i alltihop blev det brobygge för oss, äntligen, efter snart tjugo år. Den är inte helt färdig än men den blir. Se bilderna.

Överst, transport av brovalvet samt brofästet i kanterna av ån. Åfåran själv berörs inte alls vilket är meningen för att inte störa öringen och musslorna och andra vattenlevande varelsers miljö.

Här lyfts brovalvet på plats och justeras in samt förstärks på insidan för att inte riskera att valvet ska tryckas ihop av trycket från fyllmassorna som ska på.

 

31/ - 7/9

Ibland kan byråkratin gå fort och ändå bli ordentligt genomlyst. Nu har vi fått beslut om att vi får bygga vår bro. Både arkeologen som behövde kontaktas då området för bron ligger inom fornlämningsområde och biologen som har hand om vattnets liv i ån har haft och fått möjlighet att säga sitt om vad om bör tänkas på och vad som får och inte får göras. Det är rimliga åsikter de har. Vi är ju glada över att få bo i en sådan fantastisk miljö både kulturellt,biologiskt och geografiskt. Om allt går som planerat kan själva valvet komma på plats på fredag. Spännande!

24/8 - 30/8

 Länge har vi haft en dröm om att få återställa orginalinfarten till vår gård. Förhoppningsvis skulle det kunna förverkligas i höst. Just nu mal byråkratins kvarnar om hur vi ska få göra och när.  Vår tanke är att kunna få till en valvbro med hjälp av den övre halvan av den utbytta trumman som vägverket arbetar med enligt tidigare inlägg. Så här ser det ut just nu vid vår tilltänkta broplats.

   

T.v. vy från väster, vår sida. Mitten vy från öster, byns sida. T.h. vägen ner mot "bron" från östra sidan

17/8 - 23/8

 I arbetet med att förbättra levnadsvillkoren för öringen i Danshytteån byggs just nu vägbron om på så sätt att den nuvanrande rörtrumman ska bytas ut mot en som gör att åns naturliga botten ska komma till sin rätt och inte hindra öringen från att vandra. Några bilder får visa arbetets fortskridande. En höströnn som i våras stod i full blom får också vara med.

    

             

9/8 - 16/8

Bönorna både brytbönor, purpurbönor och bondbönorna är det dags att börja skörda. Det blev inte så många meter som det var tänkt. Det är tydligen något jag delar med fler som försökt odla bönor i år. Ett stort blomkålshuvud hittade jag också, har letat och letat efter dem men de har gömt sig i blasten. Det här huvudet var dock riktigt stort. Nu är det finskuret snabbförvällt och infruset styckvis för att komma vinterns wokgrytor till del. Gurkorna blir bara fler och fler men tomaterna är lite sega att mogna det har varit lite väl mycket regn och svalt väder tydligen. Potatisen har vi provsmakat så den blir bra. Någon bild blir det inte den här veckan. Nästa gång får det väl lov att bli några bilder igen.

31/7 - 8/8

Det blev en vecka som blev lite omkastad. Det blir så ibland. Vädret blev betydligt soligare än utlovat, det är ju inget fel. Gurka och tomater börjar mogna i värmen. I dag, Lördag, har vi (Björn, Memma, Jag, Stjärna och delvis Jack) vallat upp fåren till Nyberget igen efter ett par veckor här hemma i byn. Jack tog ut sig lite väl mycket i starten och så hade ha nför inte så länge sedan ätit frukost. När han hjälpt oss andra att få fåren på "spåret" tyckte han att han behövde vila, det gjorde han också. Förmodligen var det inte så smart att börja valla med honom så tätt inpå matintag.  Han kvicknade till rätt så snart och ville gärna hänga på igen. Matte (Ninni) tyckte klokt nog att det var bättre att han var hos henne i stället. Vi andra hade en trevlig långpromenad till Nyberget. Den här gången hade jag med kameran. Men det är inte helt lätt att hålla ordning på en lekfull häst och en hoper får samtidigt som man tar kort, så det blev därefter. Men i alla fall här är dom.

  

24/7 - 30/7

Nu har vi gjort en en sväng sydvästra sverige runt. Vi åkte så mycket småvägar som möjligt vilket gjorde att vi fick en fin promenadtripp genom Närke, Västergötland, Småland, Halland och på gränsen till Bohuslän. Söndagmorgonen kl 5.30 var det himmlen, havet, sandstranden och jag utanför Falkenberg. Mäktigt att vara själv på en öde sandstrand så. Söndagen bjöd vidare på en båttur i Göteborgs södra skärgård med Donsö och Vrångö som angöringspunkter och ett skönt bastubad och dopp i havet. När vi kom hem så ser vi hur det växt i växthus och grönsaksland på bara ett par dagar.

 

15/7 - 23/7

Oj vad mycket det finns att se i "närområdet". Bredsjö mjölkfår,  Formens hus, Gryhyttans vin, Neermans glass, Nora, Leja, Råsvalslund, Hallsberg, med Bergööska huset rekomenderas speciellt i år. Carin Larssons barndomshem och utsällning om hennes konst och inspiration till dagens konstnärer. Sundborn är i år också extra intresssant efter besök i Bergööska huset. Så har vi åkt runt på egen hand och i sällskap med vänner. Det är avkoppling till vardagslunken. Ett extra ryck gör vi på övervåningen på Korslund. Golvet har Björn lagt in och nu isoleras och skivas snedtak och gavelväggar. Smultronen äts till dessert och hallon till morgonfilen. Det är lyxigt att slippa bo i en stad och längta ut i naturen. "På sommarn ja" säger närkingen. "Höst och vinter och vår har också sina möjligheter som gör skogsbygdsboendet till en lisa för själen", tänker Värmlänningen i oss.

T.H., Barockträdgård på väg hem från Sundborn. T.V., Carin Larssons gungstol. Mitten, skivning o isolering av N:a gavelrummet på Korslund.

9/7 - 14/7

Äntligen några dagar med sol igen! Vi har använt regndagarna och nätterna till att provsova sängar i Mor Söderbergstugan och på Korslund. I Söndags fick vi möjlighet att åka helikopter över Usken. Passade på att fotografera så gott det gick. San Miguel i ögruppen Azorerna har ett par tvillningsjöar nere i en vulkankrater. En märklig egenskap de har är att den ena har grönt vatten och den andra blått. Uskenbygden har en pendang till detta naturfenomen i Dyrkatorps kalkbrott som bilden nedan visar. I mitten Uskavi med kalkrottet till höger. 

3/7 - 8/7

Fredagen blev det lite oväntat ändrade planer. Flytt av fåren från Nyberget hem till byn, en sträcka på lite drygt fem kilometer. Jag beslöt mig för att valla hem fåren. När jag gjorde det för några år sedan tog det lika lång tid som att köra dem med djurtransporten. Stjärna fick för första gången träda i tjänst som "cowboyhäst".  En tuff färd för både häst och ryttare då det möttes både personbilar och en transport av skogsmaskin. Stjärna insåg efter ett tag att jag hade koll på läget så det gick bra. Till att börja med ville hon inte gå ifrån de andra hästarna. Det blev en rejäl kamp om vart vi skulle. Men nu bestämde jag mig för att vara bestämd, min färdriktning gällde.  Till slut gillade hon läget och tycket det var intressant att se nya vyer. Ninni kom upp med Jack och så började vallningen som efter en lite strulig början gick helt perfekt trots bilmöten. Fåren fick nytt gräs och Jack var helt slut så det blev vila efteråt i husses knä. Stjärna var utvilad efter promenaden hem som var tvungen att anpassas till vad lammen orkade gå. Tyvärr hann inte Ninni få med kameran för att fota äventyret.

I går onsdag gjorde vi en liten utflyckt till Stjärnsund, i södra Dalarna sägs det.  Där var det dans i folkets park, utedansbana med utsikt över sjön Grycken. Kulörta lycktor runt dansbanan och pilkastningskiosk samt varmkorv och kaffe. Det var en upplevelse det med, förflyttad tillbaka till fyrtio- femtiotalet med arrangemanget runt om. Kul motion.

22/6 - 2/7

Det blev en intensiv höskördsvecka med start på måndagmorgon efter midsommarfirandet. En veckas intensivt arbete på åkrarna sittandes i traktor och ösande i lada så är första skörden inne på torken, fast den behöver inte köras för det var ett otroligt trevligt höbärgarväder. Söndag eftermiddag kl 16.05 parkerade jag traktorn efter det sista lasset. Dagarna efteråt har det varit lite av att landa och börja ladda upp för nästa akuta projekt, de är flera, började med att vattna grönsakslandet rejält och rensa fram de olika grödorna. I dag, torsdag, åt vi den första broccolin, gôtt! Är det någon som är intresserad av ekologiska grönsaker så kan man alltså komma över broccoli just nu. Nedan en bild på mig (Stig) mitt i höskörden. Så ser de flesta bönder ut i skördetid, en stirrig blick med focus helt inställd på att få in skörden. 110% järnet räcker inte, det är minst 220%. Bilden bredvid stirrig bonde är från Korslunds kök färdigt för att välkomna det första kalaset i huset på många år, midsommarfirandet som Ida och Björn hade med sina vänner från olika håll.

 

14/6 -21/6

Full sula med förberedelser inför och firande av midsommar. Som vanligt dansade vi med vårt folkdanslag, Lindesbergs folkdansgille, på sju ställen på midsommaraftorn. Ovanligt nog kunde vi dansa det mesta utan att bli blöta förutom i Vedevåg och lite på Uskavi. Ett par riktigtr njutbara konserter hann vi med att avnjuta på Uskavi. Eldsken hette ett par och en annan artist var Rebecka Larsdotter. Får du tillfälle att lyssna på dem, missa inte det. Överhuvudtaget ska man nog våga ta tid att lyssna på artister som inte alla vet vilka de är. Ofta är det riktiga guldkorn som de nyss nämnda.

Nu ser det ut att bli höskörd den här veckan, ska i allafall försöka få till det. Grönsakerna fick sin första rensning i på midsommarsöndagen, så de bör klara sig den här veckan.

13/6

Tog en morgonpomenad på en av våra promenadslingor i byn. När jag passerade ån upptäckte jag något som rörde sig i vattnet. Jag stannade till och för en gång skull hade jag med kameran som gjordes startberedd. Se vad jag fick på bild nedan. Resten av promenaden fortsatte jag att njut av blomprakten.

Oxel

Bäver! Spår har vi sett många, och i dammen ser vi dem simma på håll, men nu simmande under bron.

Rönn

3/6 - 10/6

Byn som försvann, var temat på årets upplevelsevandring som Ninni traditionsenligt organiserat tillsammans med sin kollega Bernt.

Det är en sann historia om byn Gullblanka. Numera syns endast  några överväxta husgrundersrester, en granöverväxt lastkaj till den nedlagda järnvägen. Gruvanläggningarna kan också ses som spår i skogen. Järnvägen mellan Gullblanka och Guldsmedshyttan var färdig 1916 gruvan stängde 1932 och banan revs upp på 1960-talet vad vi vet.

Vi röstade i valet till EU-parlamentet, sedan åkte vi till det som varit en by med några hundar innevånare och fotograferade resterna. Se själv och begrunda vår tid på jorden....

Fogdens trapp

Lastkajen

Gruvrest

Pyrola

Fogdens ladugård

27/5 - 2/6

Skön värme har vi haft, vilken helg! Fredagkvällen började med grillat för att fortsätta med en kajaktur på Gränssjöns spegelblankt solbelysta vatten. Kaffe med dopp på en av öarna i solskenet. Göken, orrarna och Lommen lät upp sina röster. Lördagskvällen, dans på bryggan till levande folkmusik i solnedgången. Söndagen en skön frukost med kaffe i solen och Morsdagsbuffe på UskavigårdenNu är alla  grönsaksfrön i backen och idag kom ett välbehövligt regn.

15/5 - 26/5

Vi hade en fin morgonstund i hagen med gullvivorna på Kristi himmelsfärdsdag. Jag hörde göken precis som jag slagit igen bildörren, sedan var den tyst. Ungefär 15 personer var vi.

Helgen blev intensiv med besök av folkdansare från Aabybro i Danmark. Vi hade ett gäng på fyra personer hos oss. Det var lite dansuppvisning, trevligt umgänge och besök på Opera på Skäret i Kopparberg.

Kålplantorna har kommit i backen och purjon på väg ut, likaså frösådden. Vädret och det övriga schemat har gäckat mig lite så det är lite senare än vanligt. Men i drivbänken är sockermajs, ärtor, mangold, morrötter etc uppe. Den första omgången rädisor har vi redan ätit upp.

8/5 - 14/5

Följ med på en tidig morgonpromenad upp till Risbergsåsen och ut i hagmarkerna! Bilderna får tala själv.

P.S. På torsdag morgon Kristi himmelsfärdsdag kan du få följa med ut i naturen och njuta av den tillsammans med andra. Avfärd från "macken" i Guldsmedshyttan kl 6.45. Ta med matsäck, något att sitta på och kläder efter väder. Det bli nämligen Gökotta då, hörde göken i morse så den är på plats.

29/4 - 7/5

När jag fått isär traktorn i "midjan" cirka två centimeter provade jag att vrida runt vevaxeln. Det smällde nämligen till något i bakkroppen när jag pillade isär traktorn. Ser man på nu gick vevaxeln runt som den ska. Kul, då kan jag montera ihop själva motorn som det inte var något fel på. Men vad är det för fel i bakkroppen? Hej o Hå.

Björn, vår son, kom hem till Valborg för att fira våren och snickra vindsrum på Korslund. Det blev i alla fall ett golv och lite reglar för takskivor. Det var skönt med ett bastubad efter en dag på en dammig vind. Ida, vår dotter, kom hem på söndagen så vi hade en skön dag tillsammans allihop.

Veckan har blivit lite av stora fårklipparveckan. Det har gått riktigt bra, har inte blivit lika slut som jag brukar bli när 50-70 kg tunga tackor ska hållas fast för att bli klippta. De gamla tackorna som varit med förr ger sig rätt så snart. De vill väl bli av med ullen. Ungtackorna kan det bli lite mer rodeo över emellanåt.

En skön ridtur på Stjärna gjorde jag olovandes på söndagkvällen. Idag på morgonen lammade den sista tackan. Trodde att hon var gall. Tur att jag inte gett mig på den gruppen hon går i med ullsaxen än. Tre lamm blev det, två vita och en svart. Till helgen ska de äntligen få komma på bete.

22/4 - 28/4

Nu är deklarationerna avklarade. När Ninni i fredags eftermiddag klev in genom dörren tryckte jag på enterknappen för den sista deklarationen för i år. Gôtt!

För att "fira" detta tog jag mig en liten titt på traktorn i garaget, den som tvärnitade i vintras under snöröjningen. Varken vevaxellager eller ramlager verkar ha skurit efter vad man kan se när allt är borttaget. Lossade även på drevet som styr kamaxel och insprutningspumpen för att kolla om de kärvade. De löpte som de skulle. Men vevaxeln går bara att vrida någon millimeter fram och tillbaka. Nu är det bara att klyva traktorn i midjan och se om en kraftaxel till hydraulpumpen eventuellt kärvar, eller om det hänt något i kopplingen som spärrar vevaxeln. Även de experter jag konsulterat kliar sig i huvudet och tycker det verkar bli intressant.

Rädisorna och sockerärtorna i balkonglådan på farstukvisten har tittat upp, och våren gör framsteg.

                                     

Så här ser det ut just nu på motorfronten. Nyckeln strax nedanför hytten visar var traktorn ska delas.

 

15/4 - 21/4

I helgen fick gurk-, tomat-, paprika- och chili-plantorna komma ut i växthuset. En tidig harvning av grönsaks- och potatisåkern satt perfekt. Nu får ogräsen lite lust att sticka upp. När de gjort det, tänkte jag harva ner dem igen. Hoppas att det funkar.

Fick en del fönster av en bekant så den länge planerade drivbänken börjar ta form. Härligt att bottna den med ett tjockt lager hästgödsel, så lite gräshalm och jord uppe på det. Hoppas på sådd i den om ca en vecka.

Till höger gräslök, paprika och gurka. I mitten kålplantor men i förgrunden squashplantor. Till vänster krokusgrupp framför huset. Ser snart slutet på deklarationerna. Jorden lockar!!

8/4 - 14/4

Nu blev det en härlig tid, krokusarna på gräsmattan slog ut och jämförde sin färgprakt med den rent vita snödroppens, barnen var hemma under påskhelgen, solen sken, vad mer kan man önska.

På påskdagen tog vi en liten ridtur på hästarna, det var skoj. Jag (stig) red barbacka på Stjärna och blev bara avkastad två gånger. Jo, lite kändes det i kroppen att landa handlöst i backen, men på´t igen! Hästen kom ingen vart i alla fall. Jag höll i henne även där jag låg på backen. Ridturen avslutades i god ordning med hästar som insett att det bara var att gilla läget (till nästa gång....).

Måndagen använde Ninni och jag till att skyffla ut trossbottenfylling på det som ska bli en kammare över köket i korslund. Tanken är att Björn ska komma hem till valborg och hjälpa till att lägga golv och sätta upp innerväggar. Snön är i stort sett borta, någon liten drivrest bara.

För övrigt är det som vanligt så här års massor som ska göras ute och så det där med deklarationer. Det var bättre förr när deklarationen skulle vara klar femtonde februari respektive sista mars.

31/3 - 7/4

I söndagskväll när vi kom hem från danskursen och klev ur bilen flög årets första Morkullor förbi precis ovanför våra huvuden. De är alltid lika härliga att se och höra. Ugglan hoar om natten och kålen gror så pass att den fick flytta ut i växthuset i Söndags.  Äggen värps, tvättas och packas till hugade äggspekulanter. Full fart med andra ord.

Överst till vänster kålen tittar upp.

Mitten dag två. Överst till höger dag tre.

 Till vänster och höger snöläget den femte april

24/3 - 30/3

Det verkar vara någon slags "lag" att snöväder ska komma till helgen. Helgen som gick blev det ytterligare ett tillskott i snömängden. Men det ger sig snart hoppas jag.

Enligt grannen har vi fortfarande lite drygt tjugo centimeter snö här i byn. Några mil söderut är det inget heltäckande snötäcke längre. Vi ligger i en klimatzon som är betydligt nordligare än vad man kan tro. Från Örebro har vi en klimatgräns vid Skärmarboda. Nästa blir strax norr om Lindesberg för att återgå till Lindesbergsklimat i Guldsmedshyttan. När man passerar Stripa mot Danshyttan återkommer en nordligare zon. Detta syns väldigt tydligt så här års och på hösten. Det blir tydliga gränser i naturen där snön ligger eller inte ligger, där det snöar eller regnar. Enligt odlingskartor har vi samma klimat här som efter norrlandskusten det vill säga odlingszon V eller VI.

I går såddes kålfröna i sina små "celler". Det är lite senare än vad det var tänkt men det ska nog fungera ändå. Idag ska en del kryddor ner i sina celler. Men först lite vansinnig adminstration för Statens Jordbruksverk. Den så kallade SAM-blanketten måste fyllas i. En riktig blodtryckshöjare varje år. I år lite extra på grund av de nya reglerna om vad som räknas till betesmark.

"Om kartan och terrängen inte stämmer överens, gäller kartan!" sa visst något militärbefäl en gång i tiden. Så är det nu för tiden i Jordbruksverkets regelsystem. Hej och Hå.

17/3 - 23/3

Ett litet vinteråterfall blev det i söndags efter en helt underbar lördag. Men som ordspråket säger i småland, marssnö ger fåragö. Här i bergslagen säger i allafall jag, aprilsnö ger fåragö. Vi brukar ju vara cirka en månad efter i vårens ankomst här. Enligt uppgift från en granne hade vi i går (23/3) cirka 20 cm snö kvar och i går kväll fylldes det på med 5-10cm.

Låt mig avsluta de mörka ekonomifunderingarna på följande sätt. Finansrådgivare och förvaltare hittar under loppet på en massa sätt att tjäna pengar på förväntan. Man lånar exempelvis ägarandelar av andra som  i sin tur lånas ut åt andra, allt mot ersättning. Denna verksamhet pågår dagligen och tanken är att varje gång tjäna "lite" mer extra pengar för varje gång någon låtsas ha kontrollen över ägarandelen. Det är som om travspelarna skulle låna ut bongarna mot ersättning till varandra i ett ständigt flöde under loppet. I det examensarbete i redovisningsekonomi som jag skrev tillsamans med en studiekamrat under hösten 2004 kom vi fram till att många beslut som företagsledare tar till stor del kan hänvisas till känslor, exempelvis kärlek. Roligt att höra att proffessorer nu talar om att beslut som tas inte är i den rationella form som ekonomernas beslutsteorier förspråkar, eller är känslan också en form av rationalitet? Men till vems nytta tas egentligen beslut i företag. Det skiljer nog en hel del. Egokärleken styr nog mer än vad teorierna i ekonomiska beslutsteroier vill tillstå. Var tog begreppet solidaritet vägen?

Nu är dagen längre än natten, låt oss njuta och ta tillvara ljuset, varandra och jorden. I månskenet hörde vi ugglor prata med varandra en natt när vi lagt oss, mycket trevligt. 

9/3 - 16/3

Nu är det en härlig tid, om man ser bortom bekymren i finansvärlden. I Måndags den 9/3 hörde jag svanar när jag var färdig i ladugården på morgonen. När jag tittade upp  kom ett svanpar flygande precis ovanför mig på väg norrut. Vingslagen hördes på sitt speciella sätt och deras trumpetstötar var välkomna. I dag 16/3 hörde jag också ett par svanar men såg dem inte. I går var det läge att sitta vid vedbodväggen och äta apelsin i solgasset. Nedan en bild på det och så en bild på plantor som ska ut i växthuset så fort det blir temperaturer för det. Tomater, gurkor, paprika, chili och Kardon, den sista en ny växt för mig ska bli spännande att se den i verkligheten i sommar. Ekonomifunderingar får stå över denna vecka. Det "verkliga" livet är roligare. Som exempel ett par rävar som högljutt ropar ut sin lust till livet intill vår allé, eller ett lodjur som lika suktande går omkring och skriker efter en likasinnad strax uppe i skogen.

3/3 - 8/3

Det kommer något lamm eller två med jämna mellanrum nu. 26 stycken är det just nu. Det senaste kom i morse. Nu funderar jag vidare om förväntan i pengarnas värld.

När bolag börsnoteras uppfattar jag det som att man kan jämföra det hela med travsporten. Uppfödaren/företagsstartaren har satsat arbete och pengar för att få fram en bra häst/verksamhet. Nu vill fler vara med och håva in vinst/avkastning. De "köper" in sig i hästen/verksamheten. För uppfödaren/företagsstartaren blir ersättningen för "Inköpen" en slags erkännande av hans/hennes arbete, visat i pengar. Nu kommer hästen/verksamheten till travbanan/börsen. Där försöker ett antal förståsigpåare skåda hästen/verksamheten i "munnen" och jämför den med andra liknande hästar/verksamheter. Stalltipsen haglar från travexperter/finansrådgivare och de "vanliga" spelarna lyssnar mer eller mindre andäktigt och fördelar sina pengar på rätt häst/verksamhet. Loppet för hästen är över på några minuter och den uppbyggda förväntan kan ha slutat i glädje för de som satsade på vinnaren. Loppet för verksamheten tar i alla fall i normalfallet ett år innan eventuell utdelning faller ut på de satsade insatserna. Spelarna/börsspekulanterna (du och jag) har vunnit/förlorat och vår förväntan har uppfyllts/grusats. På börsen innebär detta att verksamheter byter delägare i olika stor omfattning varje dag. På travbanan är det annorlunda, det är de olika hästarnas prestation i varje lopp som det satsas pengar på. Det är väldigt lika men det finns skillnader. Mer om det senare...

Är jag helt ute och cyklar i funderingarna eller du har bidrag i dem så sänd ett e-brev på adressen ninnistig@danshyttan.se 

22/2 - 2/3

Vilken fin vinter vi haft hittills i år! Det är nästan så man känner igen vintern från sin egen barndom.

Tänkte fundera lite mer på det här med att tjäna pengar på pengar genom att använda sig av förväntan. Som säkert alla vet går det åt pengar att starta ett företag eller verksamhet av något slag. Många gånger sker pengatillskottet genom att olika intressenter "köper in sig" genom att få aktier motsvarande sin ekonomiska insats. Så långt är allt väl. De satsade pengarna går åt till att dra igång och driva företaget tills det börjar generera intäkter som förhoppningsvis är större än kostnaderna. Då kan det bli aktuellt att även dela ut lite ersättning till de som satsade pengar i starten. En slags "ränta" på pengarna de satt in i företaget. Detta är ett sätt att tjäna pengar på pengar som kanske kan ses som rätt så vettigt. Det är ju ungefär det banken vill ha när de lånar ut pengar till mig för att jag ska börja med någon verksamhet. Men sedan då..... Det tar vi nästa gång.

Nu har gurk- tomat- paprika och purjolöksplantorna kommit upp! Det är så roligt att se hur de tittar upp ur sina små "krukor". Kålplantorna ska sås om ett par veckor. Det ska bli spännande att se om vi får egna tomater och gurkor till midsommar som förra året.

14/2 - 21/2

Den nationella ekonomin och världsekonomin har jämförts med blodomloppet, det system som förser kroppens olika delar med näring och byggstenar och hjälper till att få bort slaggprodukter.

Det kanske är en bra bild. Blir det mankemang i blodomloppet visar det sig som symptom i kroppen. En fråga jag ställer mig är om inte det ekonomiska systemet i så fall varit rejält överdopat under ett antal år. Detta med tanke på alla de konstiga konstruktioner som börshandlare, finansekonomer etc. i finansbranschen haft för att kunna öka på vinsthjulens fart. Till slut säger kroppen ifrån. Den klarar inte mer dopingpreparat. Men skulle fortfarande behöva sin näring, sina byggstenar och transport av slaggprodukter.

Det kanske är dags att stänga av de dopingsbenägna ekonomerna från aktivt deltagande i nationell och världsekonomi på livstid. liksom en del OS-atleter som dopat sig blir avstängda. Så de får en smak av hur det är för de som verkligen behövs för ekonomin som idag stängs av pga ekonomernas lek med div. ekonomiska dopingprepparat.

4/2 - 13/2

 Sportlov har en del haft och nu är det dags för vårt område att ha detsamma. Solen skiner kölden knäpper i väggarna och snön ligger halvmeterdjup. Det är helt enkelt apelsin- och korvgrillarväder för alla som bara tar sig utanför stugknuten och kan komma åt en södervägg eller så. Här kommer utlovade bilder på årets premiärlamm.

Grönsaksfröna kom i veckan så nu ska det sås tomat, parika, gurka, purjo, kål av olika sorter etc. i plantbrätten.

28/1 - 3/2

 Nu tror vi att det blir vår om några månader. Jag har beställt grönsaksfrö och känner  att det kliar i odlingsfingret. Att så och plantera är kul, att rensa inte fullt så kul, att skörda jättekul. Två tackor har lammat i veckan som gick, har inte hunnit ta någon bild på dem än, men det kommer. Däremot visar jag en bild på ett fotavtryck som vi tog för några år sedan då en varg hade passerat förbi en vårvinterdag. Detta med anledning av den animerade debatt om vargens vara eller inte som just varit och till viss del pågår i lokalpressen. Men visst var det en upplevelse att se vargen mitt på gården för ett par år sedan. Men säger man att det var en varg så säger bara forskarna att det var nog en stor hund. Väldigt många stora hundar har det sprungit löst i bygden i så fall. Vargen kan jag nog som fårägare trots allt leva med. Även om jag inte vill att den ska ta våra får.

 

21/1 - 27/1

Nu tänkte jag att det kan vara intressant att se en traktormotor isärplockad. Jag håller på med felsök, vevaxeln är helt stum. Inget går runt som det ska. Just nu har jag tagit bort oljetråget och nedre halvan av vevstakslagren. Detta för att bara konstatera att lagren har i alla fall inte skurit. Det vore i så fall konstigt då lagren är nya och vevaxeln nyslipad. Oljepumpen är också ny och ger rätt tryck. Inget hade heller lossnat och lagt sig mellan kugghjulen i framänden på motorn. Den så kallade registerkåpan är bortmonterad så det går att se att inget löst föremål kommit i kläm. Ventilerna ser helt ok ut de med och stötstängerna också. Så frågan återstår. Vad var det som gjorde att traktorn vid färd i lågt varvtal helt plötsigt tvärnitade och låste ihop sig? Nedan lite bilder på motorn.

Till vänster kuggdreven bakom registerkåpan. Ovan vevaxel med borttagna vevstakslagerhalvor.

14/1 - 20/1

 Eftersom vintern ändå kom tillbaka med kyla var det läge att hämta kraft genom ett värmande bastubad i lördags. Motorsågen behövdes för att få hål på isen. Svalkan av vattnet i vaken ingick i konceptet. Bilden på bastun är från ett tidigare tillfälle men ger en aning om mysfaktorn i bastun. Den andra bilden, den på Mor Söderbergstugan sedd från skogen är med som en uppmaning till mig själv att göra den färdig så det går att bo där i sommar. Det är ju bara några detaljer kvar.

                         

 

7/1 - 13/1

 Vintern var visst bara på besök en vecka. Nu har tjälen nästan gått ur marken igen. Årsavslut i bokföringen är det dags för. Nu blir det lite kontoavstämning i stället för julstämning. Lite träningsarbete med hästarna behövs också för att få dem körbara till våren och för att utveckla ridbarheten för den delen. Passar också på att skruva traktor när det är plusgrader ute.

30/12 - 6/12

Nytt år firade vi in på Uskavigården tillsammans med ett tjugotal andra personer, både kända och okända. Middag med underhållning följt av lite danslekar och mer underhållning och en ljusvandring utomhus vid tolvslaget. Sen var det skönt med kaffe och tårta och lite dans för att få upp värmen igen.

Följ med på en nyårspromenad genom bilderna nedan! Vi har en del promenadslingor att välja på här runtomkring.

Övre raden: Snökristaller invid vägen till Gränshyttan. Korslund i vinterskrud. Landsvägen genom byn.

Nedre raden: Ny bäverdamm vid "Döda berget". Isöversvämning i ån nedanför lagården. Infrusen ask i ån.

 

 

 

 

 

Så gjorde vi något  festligt på trettondagsafton. Konsert i Örebro konserthus följt av bal på slottet. Då fick vi användning för pingvindräkten och den vackra balklänningen igen. Tänk att få dansa winervals, nåja försöka, till levande musik. Det var en upplevelse! Nu väntar oxveckorna.

Tiden 15/12 - 29/12

Julen är i stort sett över. Vi hör till dem som börjar julpynta och ta in gran tidigast den 23 dec. Innan dess har vi firat advent med en stjärna i fönstret och adventsljusstake. Allt må ha sin tid. Liksom förra året hade vi en midvintersolståndsfest i all enkelhet. En ljushappening som siktade fram mot sommarsolståndet. Bland annat eldslukning och eldsprutning. Tappra grannar, vänner och släkt deltog. Man behöver stanna upp en stund, och det gjorde vi då. Nu ska det strax firas nyår. Bilden nedan visar oss i balklänning och pingvindräkt. Nästa uppdatering blir i januari 2009 om vi lever och har hälsan. Till dess, fira nyår med måtta, varje dag är ju början på något nytt och värd sin egen nyfikenhet. Gott nytt år! 

Veckan 8/12 - 14/12

Nu har de första äggen levererats till vår lokala konsumbutik i Storå. Roligt att det är igång igen. Vintern har visat att den kan ge snö. Som tur är har jag lyckats ordna till så det går att köra snö med den gammla traktorn, Rosa Pantern. Svarvade bussningar till släpskorna på snöbladet på lördagen bl.a. Lägger in ett par vinterbilder nedan för att visa den vackra vardag vi lever i.  Överst till höger Mor Söderbergstugan, sedan vägen som leder bort mot några av våra åkrar och hagmarker. Nedre raden till höger Stjärna gnager lite mossa Memma skymtar i bakgrunden. Så har Singla haft kul och rullat sig i snön och bligar på oss med sin stilla nyfikenhet.

Veckan 1/12 - 7/12

En vecka full av siffror blev det. Fast det var tänkt att skruva traktor och annat jordbrukspyssel. Så det var skönt att få avsluta veckan med en konsert i Lindesbergs kyrka på lördagskvällen. Kören Med Andra Ord gjorde en härlig insats med sin glada och vackra sång. Söndagen blev det en skön ridtur med Memma i skogen. Hon tyckte också att det var roligt, att döma av hennes humör. Söndagskvällens adventskonset med Lindesbergs kammarkör i Vedevåg kändes skönt avslappnad med en finnes och ackurates i körens välavvägda sång. Njutbart! Och de i publiken som ville fick vara med i många sånger. Jag blundade och njöt. Det går tydligen att höra dem på nätet, www.kammarkoren.tk är adressen dit.                                                                                        Nu har hönorna dragit igång värpandet på allvar, för den som undrar. /stig

 

Veckan 24/11 - 30/11

Både snö och slask har det varit. Trodde jag var väl förberedd med snöplogartraktorn.
Rätt som det är när jag i godan ro sitter och plogar snö tvärnitar traktorn och dör. Så nu är det bara att riva isär och se vad som hänt. Det är roligt nästan jämnt. Förresten så har jag lyckat ta reda på hur e-posten till denna hemsidas domän funkar så nu kan jag lägga in den som en möjlig kontaktväg förutom telefon. Här kommer en e-postadress 
ninnistig@danshyttan.se Den har jag kollat upp så den funkar.

 

Veckan 17/11 - 23/11

 Idag på morgonen (söndag23:e) när Jack och jag var klara i ladugården och gick mot hönshuset smet en räv därifrån. Jack tog upp jakten på missdådaren som skjuten ur en kanon. Men hönsen är "invintrade" så det är både lås och bom på deras dörr och utgångslucka. De första äggen hade kommit under morgontimmarna. Så nu kan det nog bli julbak med Bondgårdsägg på en del håll i alla fall.

Fåren börjar också finna sig tillrätta med vinterrutinen. En ny ensilagebal var fjärde - femte dag beroende på hur snabbt de äter upp den. Maten serveras ute och vill de ha vind- och snö/regn-skydd kan de själva gå in genom en "plastremsegardin".

Alkottarna mot den snöpudrade åkern och himlen får den här veckan symbolisera att: Visst ä dä gôtt å leva!/Stig

 

Veckan 12/11 - 16/11

En grå och regnig vecka blev det. Det har varit mycket som måste bli färdigt, både hemma och borta, innan vintern slår till. Två avloppsanläggningar har jag varit engagerad i och nu är de färdiga. Man lever när regnet strilar och platsen för ens aktivitet är nere i ett lerigt avloppsdike där rör ska kopplas och skyddas. Hemma var det en njutning att röja i växthuset och vända på jorden inför nästa odlingssäsong. Nu är det bara att fortsätta med resten av allt det som återstår. / stig

Nya hönorna är här!   3/11 - 11/11

Äntligen har vi fått hem de nya hönorna. Fyrtio stycken bruna hönor och en tupp. Det måste väll bli AliBaba och de fyrtio rövarna eller? Sjutton veckor gamla är de vilket betyder att det tar ungefär 3 veckor innan de börjar värpa. Lagom till stora julbaket borde det börja vara full rulle på värpningen. I början är de visserligen mindre än "normalstora".  Nedan ett par bilder på pullorna.

  

 

 

 

Vinterförberedelser, veckan 27/10 - 2/11

Den här veckan har betytt en del föreberdelser inför vintern. Alla helgons dag och helgen kring den brukar i alla fall här i trakten innebära att vintern kommer på besök med blåst kyla och snö/regn. Så blev det i år med. Fåren ville, och fick komma hem för att ha möjlighet att kunna gå in om de vill. Extra mat, tillskottsutfodring har de redan fått ute på betet ett par veckor. Men nu är det hög tid för vinterrutinen i ladugården.

Kyla och kulet väder gör att vi vill ha värme. Bastun har vi besökt två gånger den här veckan. Härligt med vedeldad bastu och avkylning i dammen! Avkylningen kräver visserligen att man tar sig samman och bestämmer sig för att Danshytteåvattnet visst är isfritt där man klättrar ner på stegen. Belöningen är en skön känsla i kroppen och en djup sömn på natten.

Ibland lämnar Fantomen och Crocodile Dundee sina djungler, eller veckan 20/10 - 26/10

Som bybo i Sverige kan jag ibland förundras över alla hus i staden och det otroliga utbud av saker och tjänster som jag inte visste att jag saknat. Det blir speciellt tydligt när jag någon gång liksom Fantomen och Crocodile Dundee lämnar min "djungel" och vandrar fram på stadens gator.

Det har hänt ett par gånger att jag gått rakt in i en lyktstolpe, när jag förundrats över stadens arkitektur, utbud och alla människor.  Hit ut till landsbygden kommer varje helg några som behöver hämta andan.

Många är de stadsboende barn och vuxna som genom åren på allvar undrat var vi bor på vintern. Och om vi har toalett eller om det är utedass som gäller? Min motfråga brukar vara. Vad ska vi gömma djuren i för garderob till det blir sommar igen?

Tur att det finns städer och landsbygd så vi får lite omväxling i den fysiska tillvaron. Hälsningar Stig

P.s. det finns lite nytt på de andra sidorna nu. D.s.

 

En vanlig vecka? 13/10 - 19/10

Inkörnigen av Stjärna tog ett steg frammåt denna vecka. Att gå in i skacklar och stå kvar är inte alltid det som en häst tycker verkar trevligast. Men det kan gå an. Fem gånger på raden har Stjärna uppfört sig belevat och klivit in för att låta sig spännas för och vidare en liten tur ut i skogen med kälken. 

Mycket dans blev det också. Vi bor ju i Danshyttan, måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag blev det. Det lär ju vara bra att röra på sig. 

Hänt i veckan 6/10 - 12/10

Vattendragsrenovering

Under en tid har ett par "gubbar" från skogsstyrelsen på uppdrag av länsstyrelsen arbetat med att återställa Danshytteån som den troligen såg ut innan stenrensning för flottning av timmer. Ett antal ton stenbumlingar i olika storlekar har lagts i ån och sandbottnar har gjorts intill dem. Syftet är att underlätta för den öringstam som finns kvar att leka. Även flodpärlmusslan anses gynnas av åtgärden då den en tid i larvstadiet lever i öringens gälar. Men Ph- värdet blir nog det samma och är väl lågt. Vad hade hänt eller skulle hända om sandbottnarna gjordes av kalkstenskross och stenbumlingarna som lades i var av kalksten? Nedan några bilder från ån som den ser ut efter åtgärden.

Nedan nya stenar där öringen kan stå intill. De ljusa fälten i vattnet är ny sandbotten.

Ovan ån vid ett litet naturligt fall.

Till höger ett flackt parti med nya stenar, de ljusa.

Hänt i veckan 28/9 - 5/10

Massaker i hönsgården!

En räv passade på att natten till söndagen 28/9 gräva sig in i hönsgården och vidare in i hönshuset. Där blev han alldeles till sig av all mat och dödade ett 30-tal hönor varav 9 stycken var nyinköpta sedan en vecka. Nu finns endast 3 st kvar. Se vidare under hönsen.